A Nagyböjt első fele

Ezen a héten, február 26-án, Hamvazószerdán kezdődött a Nagyböjt. Arról tavaly írtam egy hosszabb posztot, hogy mennyire fontos elengedni azt a nyugati hozzáállást, hogy van olyan diéta, böjt, mozgás, stb., ami mindenkinek ugyanúgy megfelelő: jó, ha tudjuk, milyen a testalkatunk, és aszerint határozzuk meg, milyen módon böjtölünk, hogy tényleg meghozza azt a hasznot ez az időszak, amit céloz, és ne puszta önsanyargatás legyen.

Képtalálatok a következőre: vata pitta kapha
Ájurvédikus alkat-meghatározás dióhéjban…:)

Arról már írtam a Kisböjt kapcsán is, hogy mi is a célja a böjtöknek: az (étkezési) szokások megváltoztatásával segítjük, hogy szempontot tudjunk váltani a saját életünket illetően. Sosem könnyű meglátni a saját helyzetünkben hol csúszunk el, miért nem úgy sülnek el a dolgok, a kapcsolatok, törekvések, ahogy szeretnénk. A böjt, azaz a tudatos lemondás tehát segít a szemléletváltásban, főként, ha lelkileg is igyekszünk változtatni: mondjuk többet elcsendesedni, és így nem csak az étkezéssel, hanem a tudatállapotunk változtatásával is rásegítünk, hogy felismerjük, hol is van a kutya elásva épp az életünkben…

Képtalálatok a következőre: yoga meditation

Azon a véleményen vagyok, hogy a Nagyböjt első szakaszában, azaz Húsvétig (mert a Húsvét csak egy megszakítás, csak “egy kis húst veszünk magunkhoz”, aztán zúzunk tovább Pünkösdig:) jobb csak 1-1 egészségtelen szokásunkon változtatni, mondjuk a cukrot elhagyni és/vagy a sok húst kevesebbre csökkenteni, hogy ne sanyargassuk nagyon a tél végére amúgy is kimerült testünket. (Amúgy is túl sok fehérjét fogyasztunk, az pedig a gyulladásra való hajlamot erősíti, tehát emiatt is kedvező a csökkentés.) De persze kávét, kólát, bármit, amiből túl sokat viszünk be, és nem igazán az egészségünket szolgálja…:) Szóval amondó vagyok, hogy ne ebben legyünk drasztikusak Húsvétig!

Hanem szokások változtatásában: iktassunk be rendszeresen elcsendesedést, mondjuk az e-kütyük kárára!:) Azaz legyen digitális, avagy e-böjt!

Tudom, hogy ma már kb. lehetetlen internet nélkül élni: nem is gondolom, hogy 40 napra teljesen hagyjuk el, de mindenképp hasznos lenne feltérképezni a napjainkban mennyi idő megy el értelmetlenül, jó lenne tudatosítani, miért is nézzük épp a kisebb-nagyobb képernyőt: épp céltudatosan csinálunk vmit, vagy csak eltöltjük az időt…? Az üres perceket ne töltsük ki agyleszívó scrollozással (görgetéssel) a Facebookon, Pinteresten vagy az Instagramon vagy ki tudja még hol…: intézzük el céltudatosan, ami szükséges, és csukjuk be, tegyük le a kütyüt, és inkább szánjuk magunkra azt az 5-10-… percet!

“A görgetés öl” – elveszi az én-időt, a minőségi időt, a természetes összegződés idejét, gátolja a kreativitást hozó agyműködést…

Ebben a 40 napban próbáljuk ki, hogy amikor várakoznunk kell a postán vagy a pirosnál, nem vesszük elő a telefonunkat csekkolgatni az e-maileket, üzeneteket, lájkokat küldeni, hanem bambuljunk! Engedjük, hogy az üresség töltsön ki minket! Nem is tudjuk mennyire szükségünk van erre! Annyira jót tesz az idegrendszernek, hogy el sem mondható. És egy pár perces kiüresedés az még tudatállapot-változást is hozhat: meditatív állapotba kerülhetünk, ahol jelentősen megnövekszik az energiaszintünk, és hatalmas ötletek, felismerések születhetnek! Elkezdhetjük felfedezni, milyen csodák jönnek elő belőlünk, ha megengedjük magunknak! Nagy kár, hogy a kütyük megfosztják ettől azt, aki mértéktelenül, nem tudatosan használja őket…! De hát mindenki maga dönt, persze.

Azzal, hogy fogva tart minket az okostelefon, okosóra, internet, megfoszt attól, hogy legyenek tényleg üres és csendes perceink- amik csak látszólag üresek, nagyon nagy szüksége van rájuk a szervezetünknek, energiarendszerünknek! Állandó, mesterségesen gerjesztett adrenalin-túltengésben élünk azzal, hogy drámázunk, percenként ellenőrizzük, történt-e valami… ettől érezzük élőnek, fontosnak magunkat- pedig pont, hogy az életünket veszítjük el! A valódi tartalmat. A jelenlétet, a mostot. A stressztől a sejtjeink bezáródnak, nem vesznek fel tápanyagot, nem adnak le salakanyagot: állandó fáradtság, kimerülés, kiégés a vége, hogy a betegségekről ne is beszéljek… és ez csak a fizikai szint. Az energiacsatornákon is épp csak szivárog valamicske energia, ha nem vagyunk jelen, a mostban.

Ez Jóga Láma – életében nincsen dráma 😉

Hasznos megfigyelni, a nyugtalanságunknak milyen nagy részét mi magunk generáljuk az állandó pörgéssel.
Ahelyett, h küldenénk még 5 lájkot vagy elolvasnánk még pár posztot az aktuális vírusról, keressük a bambulós időt- vagy még jobb, ha figyeljük a légzésünket, köldökünk mozgását: sokat tudunk ezzel nyerni, kisimulni vagy akár töltődni! Amire a figyelmed irányítod, azt gyarapítod– biztos sokan ismeritek ezt az alapvető energetikai törvényt: ha a félelemre, szorongásra, problémákra fókuszálsz állandóan, az fog gyarapodni Benned és így az életedben is (vonzás törvénye)- ha magadra fordítod a figyelmed, Te fogsz általa gyarapodni, erősödni!

Képtalálatok a következőre: quality time together
Elmerülten együtt: amikor nem azt nézed, hogy jól mutatna a pillanat a FB-on, hanem csak egyszerűen együtt vagytok- csak Ti, benne a pillanatban!

Azt javaslom, a Nagyböjtben meddő önsanyargatás helyett ajándékozd meg magad: befele figyeléssel, elcsendesedéssel, azaz én-idővel! A szeretteidet pedig minőségi, kütyümentes figyelemmel!
Szeretgesd meg magad azzal, hogy nem gerjeszted magadban a feszültséget. És nem kell 200 ezerért elvonulnod egy 7 csillagos öko-spiri resort spába, hogy kisimulj: tartós változás úgyis akkor érsz el, ha a hétköznapjaidban változtatsz pár dolgon. Kezdd pl. azzal, hogy este könyvet olvasol, nem a telefonodat: jobban fogsz aludni, mert nem zargatod az idegrendszered a sok ingerrel, fénnyel… Reggel mozgasd át magad abban a pár percben, amit máskor a telefonoddal töltesz, és majd csak a munkahelyeden nézd meg az e-maileket, út közben inkább hallgass mantrát az autóban, ne híreket, hogy emeld az energiaszinted, és még jobb, ha énekled is… Ezt például sokan nagyon szeretitek- nekem is az egyik kedvencem- a kreativitásra hat, a végtelen teremerőt élesztgeti: Adi Shakti.

Csak Te és Önmagad

Jógaórán kapcsold ki a telefonodat, vedd le az okosórád is, hogy tényleg elmerülj az ászanázásban és a relaxációban, hogy megtörténhessen, amiért jöttél: töltődhess, kapcsolódhass a Felsőbb Önvalóddal!
Sorban állásnál csak figyeld a légzésed, vagy mantrázz magadban, ne idegeskedj, attól nem lesz gyorsabb…
Este a TV/ laptop vagy egyebek helyett egymásra figyeljetek a vacsora közben, beszélgessetek, kivel mi volt, mit evett, miről beszélgetett, min nevetett aznap, vagy mi volt nehéz és hogyan próbálta megoldani… érezzétek, hogy fontosak vagytok egymásnak azzal, hogy figyeltek egymásra! Ha pedig egyedül vagy, akkor teljes tudatossággal egyél, legyél jelen: jobban fog táplálni és könnyebben fogsz emészteni, ha jobban megrágod az ételt… Aki meg nem akar vacsizni, mert azért szívesen fogyna is a böjt alatt, pl. 20 perc sétával töltse ki az üresnek tűnő estét, ne vesszen el a Facebookon vagy az Instán, az úgyis csak leszív, és alacsony energiaszinttel nagyobb eséllyel nyúlsz a nassolni valókért…!
És még egy tipp a magasabb energia- és tudatossági szintért: a Gyógyító kódot végezd el akár napi 3x! Csak pár perc, és sokat dob. (Nekem ez a böjti magamnak-ajándékom, mert már 1-2 hónapig csináltam napi 2-3x, és olyan mértékig emelte az energiaszintem, mintha rakétára ültem volna- na, most ezt megint beiktatom!:) (A karácsonyi posztban írtam róla.))

Az idei évben sok próbatételünk lesz, nagy változások vannak már most is, ezt mindenki észleli már (pl. előadás vagy írásos elemzés a Csillagtitkok Veres Mónikájától), és csak úgy fogsz kevés szenvedéssel, és megerősödve, végül győztesen kijönni belőle, ha megtanulsz befele figyelni, megérteni magad, és meghallani a belső hangod! Ott van minden válasz Benned! Ne hagyd, hogy a kütyük, a pánikkeltés, a negatív hírek elvegyék az idődet! A napod ezektől a percektől lesz olyan, amilyen- és az éved, az életed a perceidből, napjaidból áll össze! Legyél tudatos, legyél jelen az életedben, hiszen itt, a mostban jön létre a jövőd!

Örömteli megújulást, Önmagatokban megerősödést kívánok Nektek!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .