Ha az élet citromot ad… – filmajánló

Képtalálatok a következőre: if life give you lemon

Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét!
A megújulás kezd magasabb fokozatra kapcsolni a Tavasz érkezésével, ez azt jelenti, hogy ha nem keressük a módjait, akkor is változtatnunk kell az életünkben egyen s máson. Az idei évben még sokkal inkább rá vagyunk szorítva az átalakulásra, arra, hogy a régit letegyük, és felkutassuk magunkban az Újat, sőt, még az sem lesz elég: a Magasabb rendűt.

Ha tudatosak vagyunk, kifejezetten keressük az életünkben a fejlődést, a megértést, a változtatást, akkor ez kisebb szenvedéssel fog járni, ha nem, akkor valószínűleg kicsit hosszabban kerülünk a prés alá, míg nem eszmélünk, és kiizzadjuk valahogy magunkból, kényszerű elengedések után… (dióhéjban: a Plútó bolygó egész évben erős hatással lesz, és nála nincs kecmec, kíméletlenül levágja rólunk, az életünkről, ami már nem működik- és erre még rátesz egy nem kis lapáttal a Szaturnusz, ami a karma bolygója, ami szintén kihajtja belőlünk a fejlődést így vagy úgy. De ami jó hír: a Jupiter mindezt enyhíti azzal, hogy segít bölcsen rálátni a dolgainkra- ha direkt keressük is a rálátást, új nézőpontot, még jobban segít, persze…
A most következő hónap annyiban még izgalmasabb, hogy még a Mars is beszáll a buliba, ami még erőteljesebbé teszi a (kényszerű vagy egyeseknél pedig várva-várt) átalakulást a kirobbanó – igazi Kos – energiájával!
Ezekről már szó volt, és pl. a Csillagtitkok oldalon vagy Kiss József Zsolt elemzéseiből továbbra is bővebben tudtok tájékozódni…)

A 2008-as világválság kapcsán született több film is, amiben azt igyekeztek bemutatni, hogy kényszerűségből miket ki tud hozni az ember magából. Persze Hollywood mindig is szerette az ilyen “nagy szívásból felállni, sőt…!” -témákat, mert hát nagyon rímel az “amerikai álom”-jelenségre (amire méltán büszkék az amerikaiak). Mostanság még inkább aktuálisnak érzem ezt a tematikát: segíthet a (reméljük, csak ideiglenesen) kétségbeeső embernek erőt meríteni a továbblépéshez.

Még fogok gyűjteni Nektek ilyen témájú filmeket, mert nekem amúgy is nagy kedvenceim az igaz történetek, és ott sokszor ez a téma, hogy valami nagy akadályt legyőzve, végül hogyan jött ki a főszereplő önmagát megvalósítva, sőt kiteljesítve a krízisből… nagyon inspirálóak tudnak lenni! Említettem már párat pl. a női választójog kapcsán…

Most csak néhány, ami eszembe jut:

Képtalálatok a következőre: big short

¤ A gazdasági válság apropóján: ez egy fantasztikus jó film: érthetően elmagyarázza, ráadásul nagyon szórakoztatóan és igaz történet mentén, miért alakulhatott ki az, ami. (És nagyban megkönnyíti a jelenleg már elindult újabb válság pénzügyi oldalának megértését, ugyanis nem változott a 2008-as után semmi, nem volt paradigmaváltás, most is ugyanaz zajlik, mint az előtt, csak megspékelve még pár dologgal…) Nálam 10-ből 10 pontos a film.
A nagy dobás (The Big Short, 2015)

Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Ben Affleck, Maria Bello, and Chris Cooper in The Company Men (2010)

¤ Nekem nagyon tetszett John Wells filmje a válságról, Ben Affleck-kel, Tommy Lee Jones-szal többek közt: ahogy a nehézségek lefaragják az egót… És a különböző emberek, párok reakciója a nehéz helyzetre… kik zárnak össze, kik hullanak szét, ki hátrál ki a másik mögül krízis idején… Jól ábrázolja a pszichológiáját, a fokozatokat, stb. … engem nagyon megfogott anno ez a film.
Vállalati csalódások (The Company Men, 2010) (a linken csak be kell írni a jelszót: onlinepont , és nézhető)

Tom Hanks and Julia Roberts in Larry Crowne (2011)

¤ Aztán, hogy legyen egy könnyebb hangvételű is, ajánlom a mondhatni limonádé Tom Hanks-filmet, amiben Julia Roberts-cel párhuzamosan mennek át nagy változásokon… kedves film, szeretem- ugyanakkor a világválság ad neki egy komolyabb árnyalatot is, de csak egy nagyon kicsit…:)
Larry Crowne (2011)

Jó szórakozást! <3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .