Böjtölj okosan!

Ma van Hamvazószerda, a Nagyböjt kezdete. A Húsvétig tartó időszak a tisztulásról szól, fizikai szinten kisöpörjük a tél alatt felhalmozódott salakanyagokat, lelki szinten pedig azzal, hogy az étkezésünkön vagy bármi más szokásunkon változtatunk, elősegítjük, hogy nézőpontot is tudjunk váltani, meglássuk, min kellene változtatnunk az életünkben, hogy eredményesebbé váljunk, a fejlődés útjára tudjunk lépni, vagy tovább tudjunk haladni rajta…
Érdemes valamilyen kedvezőtlen szokásunkon változtatni ilyenkor – Újhold is van, ez segít is abban, hogy megkezdjük a böjtöt, ilyenkor csökkennek az anyagi ragaszkodások.
A tavasz beköszöntével legtöbben nagyon fáradtak vagyunk a téli vitamin- és napsütéshiány miatt, de érdemes azért vhogy elkezdeni a mocorgást és a takarítást. Sokan a húst hagyják el ez alatt a 46 nap alatt (40 nap + 6 vasárnap (a vasárnapok nem számítanak a böjtös napokba)), de lehet bármi más változtatást is kipróbálni: kávét, cigarettát, édességet elhagyni, korábban kelni és meditálni, mantrázni, jógázni, pl. Napüdvözletezni, stb.
A “ki korán kel aranyat lel” nem véletlen lett szólásmondás: a hajnali órák sokkal nyugodtabbak, még nincsen ébren sok ember, nem olyan “zavaros a tér”, így ilyenkor könnyebb befele figyelni, elmélyülni a belső csendben… (Az ájruvéda szerint a 2-6h-ig (és a 14-18h-ig) tartó időszakban a “vata” minőség erőteljes, azaz könnyed, légies, a szerzetesek is ezért kelnek fel olyan korán meditálni, ilyenkor könnyebb a tanulás, elmélyülés.) Érdemes kipróbálnod, hogy 20-30 perccel előbb kelsz, hogy legyen ennyi idő csak Magadra – csupán az első pár nap nehéz felkelni, utána könnyebb lesz, de már akkor is bőségesen megtérül a nap során, mert összeszedettebb, kiegyensúlyozottabb leszel, ha fókuszáltan indítod a napot.
Ha nem szereted a Napüdvözletet, akkor lehet akár az 5 tibeti rítus, amit elkezdesz (fokozatosan! Először csak 3-5 ismétlésszámmal, aztán fokozatosan emelve 21-ig…), nagyon jól erősít ez a gyakorlatsor, formába hoz és fiatalít. Itt olvashatsz róla, ill. itt egy videó a gyakorlatokról. Ha ászanasort keresel, itt a honlapon is találsz egy rövid videót a hát lazítására, de korábbi jógaoktatóm, Pöttendi Zsuzsi reggeli jógáját is szívesen ajánlom.

Böjtnél érdemes odafigyelni a testalkatra is, nem úgy van, hogy mindenkinek ugyanaz a jó. Nyugaton hajlamosak vagyunk kijelenteni, hogy “na, ez a diéta a megoldás minden problémára”, vagy hogy “az az életmód, amit MINDENKINEK folytatnia KELL”… de nem így van, MINDENKI MÁS, mindenkinek mások az igényei lelki- és ennek megfelelően testi szinten is. Az ájurvéda ezért olyan hatékony rendszer (nem véletlenül maradt fenn több ezer éve immár, ha nem működne, eltűnt volna az idők során), az egyéni igényeinket segít felismerni: akit érdekel, milyen alkat az ájurvéda szerint, végezzen el egy alkat-meghatározó tesztet (Baktai Ádám oldalán pl. találtok egyet).
Röviden írok pár dolgot, amire érdemes figyelni, de aki komolyabban akar változtatni, az olvasson utána alaposan, lejjebb ajánlok könyvet, blogot, szakértőt is. Tehát:
akinek az energiarendszerében sok a levegő, szél, éter minőség, azaz vata alkat, annak fontos figyelnie, hogy ne éheztesse magát, mert az idegrendszere megsínyli, kibillen, idegessé, szorongóvá válik, és nagyobb lesz a kár, mint a haszon a böjtölésben. A vata alkatúaknak a vízdiéta, léböjt, nyers ételek nem kedvezőek, túlzott megerőltetést jelentenek, így ők a szigorú böjtben is maximum monodiétát folytassanak (pl. csak rizst egyenek vagy meleg leveseket…), és legfeljebb 3 napig! A vatáknak összességében a kiszáradástól és kihűléstől kell védeni magukat, tehát legjobb, ha meleg leveseket, főzelékeket esznek, nem tesznek jót pl. az aszalványok, pirítós, hideg, nyers ételek…A tüzes-vizes alkatúaknak, a pittáknak is figyelniük kell, hogy rendszeresen vigyenek be vmilyen táplálékot, mert ők is nagyon ki tudnak billenni, agresszívvá válhatnak, ha éhesek. Ők ehetnek nyerset is, sok salátát pl., mert jó erős az emésztésük tüze, így nem terheli őket. Náluk is fontos a sok folyadékbevitel, mivel sokat izzadnak, pl. lehet tartalmasabb leveseket enni- de ne forrón…: ) Náluk a túlzott hőtermeléstől kell óvakodni, tehát csípős ételeket kerüljék, és a szaunázást is pl.
A kapha (ejtsd: kapha, nincs “f” a szanszkritban), földes-vizes alkatúak bírják legjobban a böjtölést, általában észre sem veszik, ha nem isznak, esznek 6-8 órán át… Nekik fontos is, hogy kibillentsék magukat a túlzott kényelmességükből, esetleges belassultságukból, lustizásból – nekik rendszeresen érdemes böjtös napokat beiktatni, nem csak ilyenkor, és intenzív mozgást végezni. Nekik kedvezőek az aszalt gyümölcsök, kétszersültek, a pikáns, illetve a fanyar ételek, de kerülni kell a hideg és nedves ételeket, pl. a fagyit, sok tejet… mert azok lassítják, elnehezítik őket (még inkább).
A jelenleg meghatározott alkat változhat idővel, befolyásolja több dolog: az aktuális időjárás, tavasszal pl. több a nedvesség és hűvösebb van, tehát lehet szárazabb dolgokat enni és melegebbeket…; az életkor is számít, gyerekekben több a kapha minőség, középkorúakban a pitta, idősekben a vata; illetve még módosít az is, ha vkinek vmilyen rendellenes működése van, minden betegséget be lehet sorolni az ájurvéda rendszere alapján- ezt vissza lehet állítani kúrákkal (mozgással, étkezéssel, gyógynövényekkel, ászanákkal…), és ha meggyógyult vki, akkor a saját alkata alapján folytathatja az életmódját… Elsőre bonyolultnak tűnhet, de hihetetlen logikus rendszer, szerintem fantasztikus jó.
Akit érdekel mélyebben az árjuvédikus életmód, mielőtt nagyobb életmódváltásba kezd, jó szívvel ajánlom pl. Dr. Vasant Lad: Ayurveda – Az öngyógyítás művészete c., vagy Sunil V. Joshi Ájurvéda és panchakarma c. könyvét, illetve szakértőként, akár egyéni konzultációra Baktai Ádámot (bhaktikutir.hu).
Ezzel a kis leírással az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmeteket, hogy nem mindenkinek azonos étkezés – és így böjt – a megfelelő! És hogy a környezetünk is számít, tehát pl. az indiai étkezési szokásokat a mi, hidegebb éghajlatunkra nem is lehet egy az egyben áthozni, nem lesz ideális az eredmény.
Mindig az egyéni egyensúlyt jó keresni, sosem a radikális elhagyásokat- az fog hosszútávú eredményt hozni, ha megtaláljuk, mi az az életforma, ami minket erőssé ÉS rugalmassá tesz, így tudunk majd hatékonyan haladni az utunkon, mivel nem a testünk nyűgjei, és az azok miatti szorongás viszi el az energiánk és figyelmünk nagy részét, az erőnket fordíthatjuk a lényegre, a tudatosodásra, önmegismerésre… : )

Akkor hát… szép tavaszodást, külső-belső megújulást és felismeréseket hozó böjtöt kívánok mindenkinek! : )
<3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .