Magamról

Bartis Borbála Anna vagyok, hatha jóga és nőijóga-oktató, gazdasági és társadalomtudományi szakfordító és őstermelő. Pécsett születtem 1982. október 11-én, ott is nőttem fel, aztán Budapesten jártam egyetemre (az ELTÉ-n végeztem magyar és francia szakot, valamint szakfordítói képzést), majd újra Pécsett éltem, végül 2014-ben falura, Kisberénybe költöztem, hogy sallangmentesebben éljek, és még inkább kitölthesse életemet a magasabb szintű tudatosságra, az alaposabb önismeretre törekvés, ászanázás, meditáció…

2010 óta jógázom, elsőre szerelem volt, így kezdetektől heti többször jártam órára, sokat tanultam oktatóimtól, különösen Pöttendi Zsuzsától, és hamar mindennapjaim részévé vált a gyakorlás. Már 2014-ben eldöntöttem, hogy jógaoktató szeretnék lenni, de az életem úgy alakult, hogy csak 2016-ban tudtam elkezdeni a képzést. Ez alatt a 2 év alatt (amit már Kisberényben, egy közösségben töltöttem) folytattam a már évekkel korábban elkezdett intenzív önmunkát, amelyet immár a kisberényi tanítások (ld. pl.: egiut.hu) is segítettek, és így rájöttem, merre kell elindulnom, merre lehet feladatom – és így fordultam a női jóga felé…

Csuday Dóránál végeztem el a nőijóga-oktatóképzést; emellett Kriston Andreánál Kriston Intimtorna alaptanfolyamot és Völgyi Ritánál AVIVA torna alaptanfolyamot. Aztán ahogy órákat kezdtem tartani, hamar tapasztaltam, hogy milyen sokaknak problémás a gerince, így 2017-ben még elvégeztem Bene Máté Gerincakadémiáján a kifejezetten jógaoktatóknak szóló “Gerincterápia jógával” továbbképzést is.
A hatha jógában, terápiás jógagyakorlásban való elmélyülésemet Baktai Ádámnál végzett oktatóképzésem segítette.
Az ájurvéda, az indiai tradicionális gyógyászati rendszer is hatékonyan alkalmazza az ászanákat amellett, hogy kisebb-nagyobb kúrákkal segít fizikai és lelki egyensúlyban maradnunk- hogy közelebbről megismerjem a rendszert, először Horváth-Kovács Diánánál elvégeztem az Ájurvédikus fej- és arcmasszázs tanfolyamot, majd 2018-ban Baktai Ádámnál az Ájurvédikus alaptanfolyamot- azóta egyre több kúrát, módszert próbálok ki magamon, és nagyon jó tapasztalataim vannak.

Jelenleg személyesen Kaposváron, Balatonlellén, Ecsenyben és Mernyén tartok koedukált hatha jógaórákat (órarend), de a videóoldalamon előfizetéssel végezhetők hatha, női és tartásjavító, valamint meditatívabb rádzsa jógaórák is, illetve elvégezhető a Méhtisztító workshop és a Bevezetés a meditációba tanfolyam is rajta keresztül.

Ezen felül egyéniben lélekkommunikációval azoknak segítek, akik szeretnének testileg és lelkileg jobban lenni, és ezért hajlandóak tenni is: személyre szabottan segítem az egyéni önmunkát, azaz az önismeretben való fejlődést és az önfelszabadítást… feloldani a tudattalanban működő különböző önsorsrontó programamokat, mintákat, érzelmi (energetikai) blokkokat, traumákat, hogy boldogabb, kiteljesedett éltet élhessen, aki szeretne.

Számomra a jóga nem csak mozgás, hanem az önismeret és a tudatosság útját jelenti.

Yesudian Rádzsa jóga (Mi a jóga?) című könyve meghatározó élményem volt, mivel megválaszolta az addig számomra kínzó és nyugtalanító Nagy Kérdéseket az Életről, a miértekről. Azóta látom, hogy ez csak a kezdet volt, de mindenesetre segített kilépni a gúzsba kötő gondolatköreimből, elkezdeni más szemszögből szemlélni az életet és elindulni az utamon. Kisberénybe is azért költöztem, hogy valóban éljem a jógát, azaz gyakoroljam a tudatos jelenlétet, az önfejlesztő, befele figyelő szemléletet, életmódot, és hogy az Önvalómmal kapcsolódásnak a lehető legnagyobb teret adjam az életemben.

A sok tanulás, az önmagamon végzett elszánt munka és rengeteg jóga, meditáció segített benne, hogy feloldjam konfliktusaimat, letegyem a terheimet, karmáimat, és szabadon teremtő, örömteli énemet élhessem. Ezt szeretném segíteni a tevékenységemmel másoknál is: mind jógaóráimon, mind írásaimmal, mind egyéni és egyéb foglalkozásaimmal azt hirdetem, életutammal, saját példámmal is alátámasztom, hogy bennünk van a kulcs mindenre, az Élet nem ad lehetetlen feladatot: ha a nehézségre hajlandóak vagyunk üzenetként, tanításként tekinteni, és kapcsolódunk Önmagunkkal, a Lelkünkkel, akkor rálátást nyerünk a tanításra, és a nehézségből megerősödve, szintet emelkedve jövünk ki.
A lehúzó rétegek, önsorsrontó programok, minták alatt ott ragyog a fényünk, a korláttalan és örömteli Lényünk – hogy tudjunk változtatni hozzáállásunkon, és kapcsolódni ezen tiszta, ragyogó és szeretetteli énünkkel, ehhez adok eszközöket az arra nyitottak kezébe, akár a jógát, meditációt vagy más önismereti/ önfelszabadító technikákat (amelyek nekem is mind javamra váltak), akár lecsatornázva a saját Lélek üzeneteit az egyéni alkalmakon…
Boldog vagyok, hogy segíthetem az egyéni és kollektív felfényesedést, és hirdethetem lényemmel és tevékenységemmel, hogy az Új Korszak már nem a szenvedésről, a kötöttségekről és szabályokról szó, hanem a szabad és örömteli teremtésről, Önvalónk megéléséről, Lelkünk fényével kapcsolódásról. Hála érte! ♡

✼❋✼

Miért Pipitér?

Volt egy farmom Kisberényben…
A kisberényi közösségben, amelynek 5 évig tagja voltam, mindenki foglalkozik valamilyen termelői tevékenységgel: ennek az a célja, hogy a természeten keresztül minél jobban kapcsolatba kerüljünk a Valósággal, az Élettel, és a tevékenységünk által tapasztalatra, tudásra tegyünk szert, nem csak az adott állattal vagy növénnyel, hanem magunkkal kapcsolatban is! Ez is az önismeret egyik eszköze lehet, mint bármilyen tevékenység.
Én egyrészt a közös kertészetben segítettem, másrészt 2016 őszén elkezdtem tyúkokat tartani. Amikor október elején megérkeztek a jércéim, egyik etetésnél jutott eszembe, hogy milyen jó kis név lenne a tyúkudvarnak, hogy Pipi-tér… Aztán pár nap múlva jöttem rá, hogy ezt az elnevezést akár használhatnám a női jóga kapcsán is! A pipitér gyógynövény, a virág sokszor női szimbólum, és az ilyen, finom gyógyítási mód, ápolás tipikusan női jellegű tevékenység… Meg persze viccesen a nőkre is mondhatjuk, hogy pipik… : )

Ma már koedukált órákat tartok, de mindenképp a harmónia megtapasztalása és tartóssá tétele a célom a különböző foglalkozásaimon. A csoportosak mellett egyre hangsúlyosabb szerepet játszik tevékenységemben az egyéni munka, melynek során segítem az önismereti munkát: elakadásokat tárunk es oldunk föl lélekkommunikáció segítségével… így a pipitér jelenleg mint gyógynövény szimbolizálja leginkább a tevékenységemet.

Kicsit még a tyúktartásról, ami mint nagyvárosi lánynak nagy élmény volt:

A tyúkokat főként tojástermelés céljából tartottam, és már mielőtt elkezdtem, egyértelmű volt számomra, hogy egészséges körülmények között, hormon- és antibiotikummentes, hagyományos, magvas takarmányon szeretném nevelni őket (kukorica, borsó, búza, tritikálé, napraforgó, olykor dió). Ha betegek, ájurvédikus, illetve saját készítésű gyógyteákkal vagy beszerzett gyógynövényes készítményekkel ápolom őket.
Télen-nyáron naphosszat az udvarukon és a legelőjükön kapirgáltak, érte őket a napfény, a kakasok udvaroltak nekik, kedvükre porfürdőzhettek, hűsölhetnek a bokrok, fák árnyékában… tehát megvolt mindenük, amire szüksége van egy baromifnak. Azért tartottam fontosnak, hogy igényeiknek megfelelően tartsam őket, hogy kiegyensúlyozottak és egészségesek legyenek, és így a tojás, amit adnak, az is ezt a harmóniát tükrözze, az ember épülését és ne leépülését szolgálja. Nagy örömömre szolgált, hogy a visszajelzések alapján ez a tojás ízén is érthető volt, és többen, akik nem ették a tojást, amíg csak a nagyiparit kóstolták, ezt ízlelve, megszerették.
A tyúktartásról, a “tyúktársadalomról” írtam a blogon is. Nagyon megszerettem a tyúkokat, és rengeteget tanultam tőlük, de 4 év után most szünetet tartok, és jelenleg inkább a talajtakarásos veteményezés teszi ki az időmet a jóga és az egyéni fejlődés segítése mellett.

Tehát a Pipitér jelenleg leginkább a gyógynövényt, azaz tágabb értelemben a gyógyító teret jelenti számomra, ahol a minőségi én-idő biztosításával, a felsőbb tudati szintekhez kapcsolódással segítem stressz-, feszültség- és blokkoldáshoz, valamint testi erősödéshez, lelki töltődéshez a hozzám fordulókat… ♡

🙏💗

✼❋✼

TEGYÉL MAGADÉRT! Éld Önmagad legegészségesebb és legörömtelibb verzióját!

Ezt a szlogent választottam, mivel igaz, hogy a jóga egy kiváló eszköz ahhoz, hogy bárki “rendbe tegye” magát testileg-lelkileg, de attól, hogy tudsz róla, nem történik változás: a fejlődéshez rendszeres gyakorlás, de főként: JELENLÉT szükséges. A saját magad életéért, jobbulásáért csak Te magad tehetsz, senki más. Ez sokakat megrémít, de ha jobban belegondolsz, nincs ennél felszabadítóbb: a Te kezedben van a kulcs, nem máséban, és ha valós döntést hozol magad mellett és tett is követi ezt, biztos, hogy jobb lesz az egészséged, az életed minősége! Tegyél magadért, a fejlődésedért, jobbulásodért nap mint nap valamit! Többek közt ezt is nagyon jól megfogalmazza Wass Albert a Hagyaték című művében: “Nem válthatjuk meg a világot, mert minden ember önmagában hordozza a megváltását, és senki más nem végezheti el helyette.”

Namaste ♡

Bori

♡♡♡

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .