Magamról

Bartis Borbála Anna vagyok, hatha jóga és nőijóga-oktató, gazdasági és társadalomtudományi szakfordító és őstermelő. Pécsett születtem 1982. október 11-én, ott is nőttem fel, aztán Budapesten jártam egyetemre (az ELTÉ-n végeztem magyar és francia szakot, valamint szakfordítói képzést), majd újra Pécsett éltem, végül 2014-ben falura, Kisberénybe költöztem, hogy sallangmentesebben éljek, és még inkább kitölthesse életemet a magasabb szintű tudatosságra, az alaposabb önismeretre törekvés, ászanázás, meditáció…

2010 óta jógázom, elsőre szerelem volt, így kezdetektől heti többször jártam órára, sokat tanultam oktatóimtól, különösen Pöttendi Zsuzsától, és hamar mindennapjaim részévé vált a gyakorlás. Már 2014-ben eldöntöttem, hogy jógaoktató szeretnék lenni, de az életem úgy alakult, hogy csak 2016-ban tudtam elkezdeni a képzést. Ez alatt a 2 év alatt (amit már Kisberényben töltöttem) folytattam a már évekkel korábban elkezdett intenzív önmunkát, amelyet immár a kisberényi tanítások (ld. pl.: egiut.hu) is segítettek, és így rájöttem, merre kell elindulnom, merre lehet feladatom – és így fordultam a női jóga felé…

Csuday Dóránál végeztem el a nőijóga-oktatóképzést; emellett Kriston Andreánál Kriston Intimtorna alaptanfolyamot és Völgyi Ritánál AVIVA torna alaptanfolyamot. Aztán ahogy órákat kezdtem tartani, hamar tapasztaltam, hogy milyen sokaknak problémás a gerince, így 2017-ben még elvégeztem Bene Máté Gerincakadémiáján a kifejezetten jógaoktatóknak szóló “Gerincterápia jógával” továbbképzést is.
A hatha jógában, terápiás jógagyakorlásban való elmélyülésemet Baktai Ádámnál végzett oktatóképzésem segítette.
Az ájurvéda, az indiai tradicionális gyógyászati rendszer is hatékonyan alkalmazza az ászanákat amellett, hogy kisebb-nagyobb kúrákkal segít fizikai és lelki egyensúlyban maradnunk- hogy közelebbről megismerjem a rendszert, először Horváth-Kovács Diánánál elvégeztem az Ájurvédikus fej- és arcmasszázs tanfolyamot, majd 2018-ban Baktai Ádámnál az Ájurvédikus alaptanfolyamot- azóta egyre több kúrát, módszert próbálok ki magamon, és nagyon jó tapasztalataim vannak.

Jelenleg személyesen Kaposváron, Balatonlellén, Ecsenyben és Mernyén tartok koedukált hatha jógaórákat (órarend), de a videóoldalamon előfizetéssel végezhetők hatha, női és tartásjavító, valamint meditatívabb rádzsa jógaórák is, illetve elvégezhető a Méhtisztító workshop és a Bevezetés a meditációba tanfolyam is rajta keresztül.

Ezen felül egyéniben azoknak segítek, akik szeretnének testileg és lelkileg jobban lenni, és ezért hajlandóak tenni is: személyre szabottan segítem az egyéni önmunkát, azaz az önismeretben való fejlődést, valamint feloldani az érzékelt, feltárt érzelmi (energetikai) blokkokat, traumákat, hogy boldogabb, kiteljesedett éltet élhessen, aki szeretne.

Számomra a jóga nem csak mozgás, hanem az önismeret és a tudatosság útját jelenti.

Yesudian Rádzsa jóga (Mi a jóga?) című könyve meghatározó élményem volt, mivel megválaszolta az addig számomra kínzó és nyugtalanító Nagy Kérdéseket az Életről, a miértekről. Azóta látom, hogy ez csak a kezdet volt, de mindenesetre segített kilépni a gúzsba kötő gondolatköreimből, elkezdeni más szemszögből szemlélni az életet és elindulni az utamon. Kisberénybe is azért költöztem, hogy valóban éljem a jógát, azaz gyakoroljam a tudatos jelenlétet, az önfejlesztő, befele figyelő szemléletet, életmódot, és hogy az Önvalómmal kapcsolódásnak a lehető legnagyobb teret adjam az életemben.

Tapasztalataim mind jobban alátámasztják, hogy manapság nagy szükség van nem csak az elcsendesedésre, magunkra figyelés képességének fejlesztésére, hanem a nőiség “újra felfedezésére” is. Sokunknak problémás a nőiség valós megélése, és ez rengeteg belső (általában tudattalan) feszültséghez, illetve párkapcsolati és lelki problémához, majd – kinél előbb, kinél utóbb – betegséghez vezet.
Szeretném segíteni a hozzám forduló nőket abban, hogy megismerjék magukat, megértésék működésüket, reakcióikat (hogy milyen hozott vagy szerzett mintákat követnek), megszelídítsék a bennük mozgó erőket, hogy azok szolgálják, ne hátráltassák, összekuszálják vagy elégessék őket. Ez azért szükséges, mert a feminizmussal a nők kiküzdötték, hogy férfiakká válhassanak, de azt sajnos nem, hogy nők lehessenek, és így idő közben el is feledkeztek arról, mitől nők, milyen a női minőség, a női erő… A férfi módszereket vettük át, a férfias erőt működtetjük, a férfi szerepet töltjük be egyre inkább, amit nem csak mi sínylünk meg (mert különböző hormonális problémáink lesznek, aminek nagy valószínűséggel valamilyen nőgyógyászati betegség lesz a vége), hanem a társunk is, aki nem lehet mellettünk férfi, hisz mi vagyunk azok… Tehát a párkapcsolatban mindkét félben gyűlnek a feszültségek, amelyek betegségekhez vezetnek, a sok veszekedésről, aztán elidegenedésről nem is beszélve.
Ezért nagyon hasznosnak gondolom, hogy ha valaki elkezd foglalkozni magával, elkezdi megismerni magát, őszintén szembenéz magával, hogy megértse, milyen mechanizmusok működtetik őt és kapcsolatait. Ha ráébred ezekre, tudatossággal, odafigyelve meg is tudja változtatni őket, hogy harmonikusabbá váljon ő maga és az egész élete. Ehhez a jóga kiváló eszköz, különösen, ha nem csak az ászanákat gyakoroljuk, hanem az elmét lecsendesítő további jógatechnikákat is (légzőgyakorlatokat, koncentrációt, meditációt…).

Célom tehát megkeresni, újra felfedezni a nőiséget, feléleszteni és visszahozni a világunkba a szelíd erőt, és hogy mi, nők tisztába jöjjünk magunkkal, hogy aztán társunkat is rá tudjuk vezetni a változásokra, és közösen megtaláljuk az új egyensúlyt: hogy a férfi és a nő kiegészítse egymást, ne vetélytársat lássanak a másikban, hanem egyenrangú szövetségest, akivel támogathatják egymást abban, hogy kiteljesedjenek és valami önmagukon túlmutatót alkossanak az életükben, és a kétségből az Egységbe vezető utat kézen fogva járják!

✼❋✼

Miért Pipitér?

Volt egy tyúkfarmom Kisberényben…
A kisberényi közösségben, amelynek 5 évig tagja voltam, mindenki foglalkozik valamilyen termelői tevékenységgel: ennek az a célja, hogy a természeten keresztül minél jobban kapcsolatba kerüljünk a Valósággal, az Élettel, és a tevékenységünk által tapasztalatra, tudásra tegyünk szert, nem csak az adott állattal vagy növénnyel, hanem magunkkal kapcsolatban is! Ez is az önismeret egyik eszköze lehet, mint bármilyen tevékenység.
Én egyrészt a közös kertészetben segítettem, másrészt 2016 őszén elkezdtem tyúkokat tartani. Amikor október elején megérkeztek a jércéim, egyik etetésnél jutott eszembe, hogy milyen jó kis név lenne a tyúkudvarnak, hogy Pipi-tér… Aztán pár nap múlva jöttem rá, hogy ezt az elnevezést akár használhatnám a női jóga kapcsán is! A pipitér gyógynövény, a virág sokszor női szimbólum, és az ilyen, finom gyógyítási mód, ápolás tipikusan női jellegű tevékenység… Meg persze viccesen a nőkre is mondhatjuk, hogy pipik… : )

Ma már koedukált órákat tartok, de mindenképp a harmónia megtapasztalása és tartóssá tétele a célom a különböző foglalkozásaimon. A csoportosak mellett egyre hangsúlyosabb szerepet játszik tevékenységemben az egyéni munka, melynek során segítem az önismereti munkát: elakadásokat tárunk es oldunk föl lélekkommunikáció segítségével… így a pipitér jelenleg mint gyógynövény szimbolizálja leginkább a tevékenységemet.

Kicsit még a tyúktartásról, ami mint nagyvárosi lánynak nagy élmény volt:

A tyúkokat főként tojástermelés céljából tartottam, és már mielőtt elkezdtem, egyértelmű volt számomra, hogy egészséges körülmények között, hormon- és antibiotikummentes, hagyományos, magvas takarmányon szeretném nevelni őket (kukorica, borsó, búza, tritikálé, napraforgó, olykor dió). Ha betegek, ájurvédikus, illetve saját készítésű gyógyteákkal vagy beszerzett gyógynövényes készítményekkel ápolom őket.
Télen-nyáron naphosszat az udvarukon és a legelőjükön kapirgáltak, érte őket a napfény, a kakasok udvaroltak nekik, kedvükre porfürdőzhettek, hűsölhetnek a bokrok, fák árnyékában… tehát megvolt mindenük, amire szüksége van egy baromifnak. Azért tartottam fontosnak, hogy igényeiknek megfelelően tartsam őket, hogy kiegyensúlyozottak és egészségesek legyenek, és így a tojás, amit adnak, az is ezt a harmóniát tükrözze, az ember épülését és ne leépülését szolgálja. Nagy örömömre szolgált, hogy a visszajelzések alapján ez a tojás ízén is érthető volt, és többen, akik nem ették a tojást, amíg csak a nagyiparit kóstolták, ezt ízlelve, megszerették.
A tyúktartásról, a “tyúktársadalomról” írtam a blogon is. Nagyon megszerettem a tyúkokat, és rengeteget tanultam tőlük, de 4 év után most szünetet tartok, és jelenleg inkább a talajtakarásos veteményezés teszi ki az időmet a jóga és az egyéni fejlődés segítése mellett.

Tehát a Pipitér jelenleg leginkább a gyógynövényt, azaz tágabb értelemben a gyógyító teret jelenti számomra, ahol a minőségi én-idő biztosításával, a felsőbb tudati szintekhez kapcsolódással segítem stressz-, feszültség- és blokkoldáshoz, valamint testi erősödéshez, lelki töltődéshez a hozzám fordulókat… ♡

🙏💗

✼❋✼

TEGYÉL MAGADÉRT! Éld Önmagad legegészségesebb és legörömtelibb verzióját!

Ezt a szlogent választottam, mivel igaz, hogy a jóga egy kiváló eszköz ahhoz, hogy bárki “rendbe tegye” magát testileg-lelkileg, de attól, hogy tudsz róla, nem történik változás: a fejlődéshez rendszeres gyakorlás, de főként: JELENLÉT szükséges. A saját magad életéért, jobbulásáért csak Te magad tehetsz, senki más. Ez sokakat megrémít, de ha jobban belegondolsz, nincs ennél felszabadítóbb: a Te kezedben van a kulcs, nem máséban, és ha teszel, biztos, hogy jobb lesz az egészséged, az életed minősége, ezért tegyél magadért, a fejlődésedért, jobbulásodért nap mint nap valamit! Többek közt ezt is nagyon jól megfogalmazza Wass Albert a Hagyaték című művében: “Nem válthatjuk meg a világot, mert minden ember önmagában hordozza a megváltását, és senki más nem végezheti el helyette.”

♡♡♡

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .