Holnap indul a böjt

Húshagyókedd van, holnap Hamvazószerda, indul a Nagyböjt: változtassunk, hogy változhassunk, mi magunk, és ezáltal az életünk!

Már sok posztot írtam a böjt kapcsán- továbbra is amondó vagyok, hogy okosan tegyük, az alkatunknak megfelelően, illetve, ha nagyon kimerültünk a tél végére, akkor halasszuk a pünkösdi időszakra az étkezési böjtöt, és most vigyünk be több vitamint, gyümölcsöt, zöldséget, és mellette hagyjunk el inkább valamilyen haszontalan, romboló szokást… és vegyünk fel valamilyen kedvezőt, mondjuk mantrázzunk ebben a 40(-pár) napban, ahogy a Téli napforduló előtt is tettük… vagy hogy segítsük a méregtelenítést, erősödést, ászanázzunk minden nap egy kicsit, akár pár kör Napüdvözletet… vagy azt, amit holnap ki fogok tenni, böjti ajándékként… 😉 🙂 [frissítés: ez az egyik, amit nagyon ajánlok, és ez a másik! 😉 😀 ]

Az elmúlt években én is inkább elhagytam vmi nem előrevivő berögződést, illetve beiktattam valamilyen hasznos rituálét, de idén valahogy nagyon érzem, hogy szükségem van az étkezésbeli böjtre is. Az elmúlt két hétben már el is kezdtem a tisztítást, mégpedig azzal, hogy egyrészt elkezdtem triphalát, egy szuper ájurvédikus táplálékkiegészítőt szedni, ami segít a beleket kitisztítani és a vitaminhiányt pótolni, ami így tél végén különösen hasznos.

Másrészt pedig, mivel nagyon éreztem már, hogy nem működnek a régi minták, kell az új, és jön is az új időszak, mert hogy nagy változások előtt állunk, költözünk, felújítunk, átrendeződünk több szinten is… és érzem, hogy hatalmas változásokat, fejlődési lépéseket tartogat férjemnek és nekem is ez az év, de még nem tudom igazán, mi és hogy lesz… ezért gondoltam, legjobb az étkezésen kezdeni, az a legegyszerűbb, és az új szokás be fogja hozni könnyebben az új látásmódot is: így elmentem egy kis segítséget kérni, egy biorezonanciás anyagcseremérésen vettünk részt a férjemmel Kaposváron, ahol megtudtam például, hogy el kellene hagynom a tejtermékeket most 2 hónapig, mert az agyalapi mirigyemet terheli, aztán, hogy nekem nem tesznek jót a gyümölcsök, azokat is hanyagoljam, inkább zöldséget egyek ill. hogy fontos lenne 3 óránként ennem, mégpedig szénhidrátban gazdagon, mert én ilyen típus vagyok… Nagyon érdekes, mert a gyümölcsöt tényleg sokszor erőltetnem kellett, egyszerűen nem jutott eszembe, nem kívántam… ezek szerint nem véletlenül.
Aztán kérdeztem az édességekről, mert bizony én azért pár kocka csokit bedobtam szinte minden nap (általában étcsokit, hogy azért ne legyen extra sok a cukor), de nem éreztem úgy, hogy készen állnék lemondani róla most a nagy zajlásban… azt mondta a hölgy, hogy ne aggódjak, ha 3 óránként eszem, nem fogom kívánni… hát, nem nagyon hittem el, de mondom oké, megpróbálom, mert tapasztalásból lesz a tudás, ugye! és képzeljétek el, hogy már első nap, amikor így étkeztem, nem kívántam az édességet!! Harmadnap fájt a fejem kissé, ettem egy szem datolyát, így elmúlt, de azóta semmit. Most már 2 hete tartom, és elmondhatom, hogy szuperül lettem mindenhogyan, mert a gyakori evéstől sokkal könnyebben megtartom az egyensúlyomat hangulatilag is, energikusabb vagyok már reggel, és még a meditáció is könnyebben megy így… és minden más is! 🙂
(Ha fizikai szinten teszünk valamit magunkért, az energetikailag, tudatilag, hangulatilag is hatni fog- ha energetikailag teszünk valamit, pl. meditálunk vagy mudrázunk, stb., akkor fizikailag is jobban leszünk… de ezt jógásoknak nem kell magyaráznom, azt hiszem 🙂 aki rendszeresen gyakorol, jön online vagy élő (reméljük, hamarosan!!) órákra, az tapasztalja a mindennapokban, hogy mennyivel nyugodtabb és derűs lelkileg/ hangulatilag, erősebb és rugalmasabb testileg… (mindig elámulok, mennyire szuper dolog a jóga <3 múlt héten is írta az egyik lány, hogy nagyon rosszkedvűen kezdett jógázni, de egész kicserélődött az óra végére: “hiába, mindig rá kell jönnöm, hogy a jóga működik”- mondta. Igen, így van! hála érte, hogy megkaphattuk ezt a szuper rendszert itt Nyugaton is! <3 🙂 )

Még egy picit visszatérek az újfajta táplálkozásunkra: a férjem más típus, neki több fehérje kell, de ő sem ehet tejes dolgokat most, a fehér hús és hal pedig kifejezetten ajánlott neki… mi eddig havi 1-2x ettünk csak húst, én még annyit sem kívántam… Ez is alátámasztja, hogy nem abszolút előrevivő a vega-vegán-fasizmus, hanem a valódi erőszakmentesség mentén érdemes haladni a táplálkozásban, szép fokozatosan és főként: önmagunk igényeire odafigyelve!

A férjem még nem érzi energikusabbnak magát, még kell finomhangolnunk nála vmit, egyelőre hiányolja nagyon a tejtermékeket (mindketten nagy sajtimádók vagyunk- reméljük, ha kitisztítottuk magunkat, helyreáll az egyensúly, újra ehetünk, legalább is mértékkel), de a bőre sokkal szebb lett, az ekcémája elhalványult.

Szóval az ájurvédát is szem előtt tartom továbbra is, de jól jött ez a finomhangolás. Most kétfélét főzök kétnaponta, és igen, azért kicsit több meló, de én azt mondom, hogy nekem abszolút megérte ez a mérés és tanácsadás, a viszonylag borsos árával együtt is!

Hamarosan jövök még egy ajándék videóval és egy workshop-meghívással is, mindkettő nagyon hasznos lesz a böjtben (is)! : )
Namaste
Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .