Az 1. mantránk és a Gyökércsakra

Ahogy tegnap írtam, november 11-től érdemes elkezdeni magunkat felkészíteni egyrészt arra, hogy egyre sötétebb van, erősödik az, hogy szembesülnünk kell az árnyoldalainkkal, tudattalanba tolt dolgaikkal, másrészt arra, hogy 40 nap múlva megszületik a fény: ha van kedvetek, csatlakozzatok hozzám: a december 21-i Téli napfordulóra, 40 napon át áttisztítjuk magunkat mantrával: elindulunk a Gyökércsakrától felfelé és 6-6 napig tisztítjuk 1-1 mantrával az erőközpontokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó tudati területeket.

A videót elkészítettem, 108x mondom el benne az Aad Guray mantrát, tarts velem Te is! 🙂
A videócsatornámon már el is érhető, de kérlek nézzétek el, hogy nincs még laptopom, így nem tudtam vágni, vannak kisebb bakik, és nem tudtam rátenni a szöveget egyelőre a felvételre: a leírásban megtaláljátok, és itt is a mantra szövegét, pár ismétlés után menni fog, nem annyira hosszú.

A videó itt található, lejjebb pedig a részletek, mindenféle infó, pl. mi a mantra, miért jó, gyökércsakra témái, stb. Dióhéjban, de azért informatívan! 😉 (A videóban is elmondok csomó infót, 11:10 -től indul kb. a mantrázás.)

Aki szeretné mondjuk autóban is hallgatni, annak belinkelem az első mantránkat dallamos előadásban, Snatam Kaurtól (én a videóban recitálva mondom, az annyira nem izgi:).

Az Aad Guray mantra a félelmek eloszlatásában, elolvasztásában segít. Segít a karmikus terhek letételében. Ezen felül védelmi burkot von körénk– sokan pl. autózás/ utazás előtt mondják el 3x. Itt kell megjegyeznem, hogy ahogy egyre magasabb szintre kerül a tudatosságunk, egyre kevésbé vannak bennünk félelmek, hisz egyre erősebb a hit és bizonyosság bennünk, hogy minden értünk való, a Gondviselés a tenyerén hordoz, csak meg kell engednünk, hogy tápláljon az élet, és így nem is lesz már bennünk az az érzés, hogy szükségünk lenne arra, hogy védjük magunkat bármitől is. De addig bátran használjuk ezeket a mantrákat, amelyek kialakítanak egy védelmi burkot körülöttünk.

A mantra szövege:
Aad Guray Nameh
Jugaad Guray Nameh
Sat Guray Nameh
Siri Guru Devay Nameh


Jelentése: “Tisztelettel hajlok meg a legfőbb (belső) Tanítóm előtt, Meghajolok elmúlt korok bölcsessége előtt, Meghajolok az Igaz Bölcsesség előtt, Meghajolok a végtelen, láthatatlan bölcsesség előtt.”

A mantrázásról amúgy is mondhatjuk, hogy védelmet alakít ki- és így van minden lelki gyakorlattal: hiszen azzal, hogy elcsendesedünk, a jelenbe érkezünk, kapcsolódunk a felső tudatossági rétegeinkkel, magasabb energiaszintjeinkkel, rögtön megemelkedik az energiaszintünk, és így nem hatnak ránk úgy a körülöttünk zajló dolgok és emberek, mint, amikor alacsony energiaszinten vagyunk, és az energiagömbünk nem konzisztens, hanem szakadozott…

Ezen felül a videóban is elmondom dióhéjban, de röviden itt is leírom, hogy a mantrázás miért jó: maga a szó azt jelenti, hogy “olyan tevékenység, ami emelkedetté tesz” (a definíció Baktai Ádámtól),
illetve “man-” tag azt jelenti, gondolkodás, avagy elme, a “-tra”, hogy megszabadulás: olyan technika, amellyel a gondolkodástól, az elménk zakatolásától meg tudunk szabadulni.
A mantra olyan, mint egy mag, amit elvetünk magunkban, az energiarendszerünkben, és egyre jobban kihajt, erősödik, ha rendszeresen gyakorlunk… Segít kezdő meditálóként, hogy az elménk zizegéséből, köreiből kiszabaduljunk, és megtapasztaljuk a csendet.

A videóban az egyik muladhara mudrát tartjuk, azaz egy, az első energiaközpontot harmonizáló kéztartással fokozzuk itt az energiaáramlást- ezzel is segítjük a blokkok oldódását. A mudrákat Késmárki László könyveiből veszem, és nagyon hatékonynak tartom őket, jó szívvel ajánlom őket (FB-oldala).

Először egy pár mondat arról, hogy mi a csakra, mi az energiarendszer (a teljesség igénye nélkül- ha mélyebben érdekel, javaslom a Bevezetés a meditációba tanfolyamom online vagy élőben:):

  • maga a szó azt jelenti, kerék: mert forog, hozza be az energiát a fizikai és éteri, energiatestünkbe, energiagömbünkbe, és így hatással van a működésünkre: tudatilag is és fizikailag is. Ha nem működik harmonikusan az a tudati terület, ami ehhez az energiaközponthoz tartozik, akkor itt jelenik meg a blokk, aztán ha nem kezdünk vmit ennek az elcsúszásnak a feloldásával, akkor az annyira besűrűsödik, hogy fizikailag megjelenik: betegségként jelentkezik valamely kapcsolódó területen.
    A csakrák előre és hátra is átjárják a testünket, energiarendszerünket, ezek fő központok, de rajtuk kívül is rengeteg energiacsatorna és kisebb központ van a testünkben: jógikus írások szerint 72 ezer nádink (energiacsatornánk) van, hogy ezekben áramoljon kellőképp az energia, azt a kisebb központok stimulálásával, tisztításával is el lehet érni, így segítve a testi-lelki működést: ezek a kis központok a marmapontok, ahogy az indiai hagyományban hívják, vagy közismertebben, a kínai szerint: az akupresszúrás/ -punktúrás pontok. (Késmárki László könyvét ajánlom figyelmetekbe, ha érdekelnek a marmapontok, és a segítségükkel való öngyógyítás.)
  • Minden csakrához tartozik belső elválasztású mirigy és idegközpont is, tehát fizikai síkon is megjelenik, hogy ezek jelentős központok, amelyek nagy hatással vannak testi-lelki jóllétünkre.

És akkor magáról a Gyökércsakráról pár szó, a teljesség igénye nélkül:

  • Múladhara csakra a szanszkrit neve, ami azt jelenti: Múla = ok, forrás; gyökér; az ádhára = támaszték, létfontosságú rész, hely, szerv.
  • magmantrája (bidzs mantra) a LAM – tehát ezt rendszeresen zengetve (3-9-21 vagy 108x) is tudod ezt az erőközpontot harmonizálni
  • a gátizom-végbélnyílás-farokcsont területén található, lefele és hátra nyílik és forog, a föld energiájával kapcsolódik, az itt áramlik be az energiarendszerünkbe
  • a földes energia stabilizáló, nyugtató hatású, és a testünket mint anyagot megújítja, erősíti
  • szerveink közül ide tartoznak a (szilárdsághoz kapcsolódóan) a csontok, a fogak, (elengedéshez kapcsolódóan) vastagbél, végbél; érzékszerveink közül a szaglás
  • hormonok közül az adrenalin (mellékvese termeli)
  • az anyagi világgal való kapcsolatunk fűződik hozzá (de amúgy minden mindennel összefügg, így ezeket a témaköröket ne vedd elvágólagosan…) szóval az anyagi világ: a következő kérdéseken mélázz el egy kicsit azokban a napokban, amikor mondod a mantrát, és figyeld magad nap közben is, hogy feltérképezd, mizújs ezen a területen és javíts az önismereteden.;)
    ➼ Mennyire tudok az anyagi világban létrehozni valamit, mennyire tudok szervezni mondjuk egy eseményt, szülinapot, utazást vagy levezényelni egy felújítást… Mennyire tudok gyakorlatiasan gondolkodni, megoldani szituációkat, problémákat: kétségbeesem, ha valami közbejön, vagy a lehetőségeket veszem sorra és kreatívan megoldom az adott körülményekhez képest a lehető legjobban?
    ➼ Mennyire tudok megélni a tevékenységemből? Milyen a pénzhez való viszonyom: lenézem-e, bűnösnek, piszkosnak tartom-e, vagy túlzottan istenítem, célnak tekintem-e… esetleg rettegek tőle…?
    ➼ Milyen ragaszkodásaim, esetleg függőségeim, önromboló szenvedélyeim, berögzült szokásaim vannak?
    ➼ Tudok-e aktív lenni, mennyire vagyok energikus (az életerő is ide kapcsolódik)?
    ➼ Ugyanakkor megengedem-e magamnak a pihenést…? Mennyire stresszes az életem, és teremtek-e időt, teret magamnak a regenerálódásra?
    ➼ Az ösztönök is ide kapcsolódnak – és így a mellékvesében termelt adrenalin: mennyire működnek az életösztöneim, étkezem-e, iszom-e és pihenek-e számomra elegendő mennyiségűt, és ha veszélyben vagyok, tudok-e reagálni, megvédeni magam, akár ellenszegüléssel, akár elfutással…?
  • az ősbizalom, anyukánkkal való kapcsolat, a 0-7 éves kor tartozik ide
    ➼ Megéltem-e, hogy táplálnak, gondoskodnak rólam? Milyen képem, mintám van a gondoskodásról, a feltétel nélküli elfogadásról, szeretetről: azaz hogyan kaptam ezt (pl.: aggódásként kaptam a törődést, korlátoztak törődés képében; vagy nem éreztem úgy, hogy számítana, mint teszek, mit gondolok, hogy vagyok…, esetleg azt érzékeltették, hogy nagy teher vagyok, sok velem a munka, nehézség…; mivel fejezte ki anyukám irántam való szeretetét, törődését…)? Amit kaptam, mennyire működtetem a felnőtt életemben?
    ➼ Mennyire bízom benne, hogy minden a rendelkezésemre áll, amire adott helyzetben szükségem van?
    ➼ Mennyire érzem a világot biztonságos helynek?
  • akkor működik harmonikusan ez a csakra, ha az anyagot eszközként tudjuk kezelni, azaz ki tudjuk magunkat fejezni általa, meg tudjuk valósítani benne/ vele a terveinket, és amit létrehozunk utána el tudjuk engedni… Tehát eszközként, a földi térben való tapasztalásunk eszközeként tudjuk-e kezelni, de tisztelettel, nem lenézve, és magunkat nem is alárendelve. Ha ez megvalósul, akkor nincsenek függőségeink, és örömmel tudunk az anyagi világban élni, élvezni tudjuk, de nem leszünk rabja.
Muladhara
  • Segíthetjük az erőközpont működését a vörös színre, vagy akár az ábrázolására (yantrájára) való meditációval, aztán vörös színű alsóneművel, erre a területre/ ezen tudati vetületekre ható ásványokkal (pl.: vörös jáspis, korall…), gyökérzöldségekkel, főként a vörösekkel, mint pl. a céklával… kertészkedéssel, agyagozással, stb. tevékenységekkel, amikor is a földdel kerülünk kapcsolatba
  • Ha jógázol/ ászanázol, akkor nem csak a fizikai testedre hatsz, nem csak azt oldod és erősíted, hanem az adott területet tudatilag/ lelkileg/ energetikailag is: az első csakrához tartozó gyakorlatsor a csípőt és a lábakat célozza, intimtorna/ gátizomtorna is van benne és nagyon jó kis “földes” relaxáció/ vezetett meditáció: akár már most is elvégezheted otthon ezt a jógaórát (a Teliholdas óra a Minőségi én-idő jógacsomagban)!
  • Mantrázással, oldásokkal, meditációval, stb. lehet harmonizálni ezeket a működéseket magunkban – bővebben ilyen technikákat és módszereket a Bevezetés a meditációba videóimban tanulhatsz (igen, felvettem mind a 4 alkalmat videóra, gyakorlatokkal, elmélettel, összesen vagy 17 óra anyag…:)), vagy egyéni konzultációban személyre szabottan tudok Neked segíteni a blokkoldásban keress bátran az elérhetőségeimen.

Nosza, hát akkor kezdjünk neki a 40 napos tisztításnak nyissuk ki ezt a kaput, és engedjük, hogy kioldódjanak a blokkok!

Jó gyakorlást, erősödést kívánok Neked!
Namaste ♡
Bori

Ui.: következő mantra és csakra: Nemi csakra. Illetve minden csakrás írást megtalálsz a #csakra címkére kattintva ? ??

2 Replies

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .