Ötödik mantránk és a Torokcsakra

A 40 napos felkészülésünknek a második felében járunk, ez azt jelenti, hogy a felső csakrákat tisztítjuk immár.

A korábbi leírásokat és mantrákat megtalálod a “csakra” vagy “mantra” címkére rákeresve- és természetesen bármikor, nem csak adventban és nem csak 6 napig lehet végezni ezeket a gyakorlatokat, bármikor hasznosak…

Az ötödik erőközpontunk a Torokcsakra,
nézzük, miket tudhatunk róla, milyen témakörök, tudati területek tartoznak hozzá, miken érdemes elgondolkoznunk, hogy felmérjük, mennyire blokkolt ez a területünk, és mit lehet tenni az egyensúly helyreállításáért (pl. mantrázni ma is!:):

  • helye a torok/ nyak tövében található mélyedés, hátul pedig a tarkó, így járja át az energia- és fizikai testünket ez az áramlás
  • hozzá kapcsolódó mirigy a pajzsmirigy, a szervezet legnagyobb hormontermelő szerve – az itt termelt hormonok hatással vannak az alap anyagcserére, a sejtek energia-felhasználására és a hőháztartásra többek között…
  • az ide tartozó szervek a torok, gége, garat, száj, szájüreg és a fül – érzékszerve a hallás
  • magmantrája (bidzs mantra) a HAM – tehát ezt rendszeresen zengetve (3-9-21 vagy 108x) is tudod ezt az erőközpontot harmonizálni
  • eleme az éter -mindent magába foglaló tér… amennyire ezt elemként értelmezhetjük…
  • színterápiában a türkiz, ásványokat tekintve a türkiz, szodalit… stb. segít helyrebillenteni a működését
  • a fenti yantrára hangolódva is teszünk az egyensúlyáért
  • a mudráját lent megtalálod
  • szanszkrit neve Visuddha, ami azt jelenti, “tiszta”

Milyen hozzáállást szükséges kifejlesztenünk, hogy valóban tiszta legyen ez az éteri tér, a Torok?

Throat Chakra - Expressive by CarlyMarie | Chakra, Throat chakra, Mandala  art
  • a torkunk egy kapu, a magyar szóban a “tor-” tag erre utal, azaz akkor lesz harmonikus a működése, ha tiszta, amit befogadunk és tiszta, amit kiadunk rajta…
  • amit kiadunk rajta, az megmutatja, mit képviselünk az életünkben, milyen nézetekkel, milyen erőkkel társulunk, milyen eszmékkel azonosulunk…
  • a kommunikációnkat szükséges tisztává tenni: azaz a beszédünket egyértelművé, őszintévé, ugyanakkor empatikussá…
    ➼ Szeretsz homályban hagyni dolgokat, hogy még legyen lehetőséged módosítani? esetleg, hogy a másik fél bizonytalannak érezze magát, és Te tudd mozgatni a szálakat, alakítani a dolgokat…?
    ➼ Szoktál őszinteség, éleslátás örve alatt megbántani mást, személyeskedni, helyreigazítani…? akkor is, ha amúgy nem kért tanácsot, értékítéletet Tőled…?
  • A pletykálás pl. ennek a központnak (valamint a harmadik csakra) (ahogy az elején írtam, összefonódnak a témakörök, nem elvágólagos a felosztás, itt a felső csakráknál már egyre jobban kirajzolódnak a közös halmazok…) diszharmóniáját mutatja: egyrészt a pletykálás által fontosnak, tájékozottnak érezzük magunkat – ha ilyen pótlék szükséges, akkor az életedben el lehet akadva az, hogy tényleg valami fontosat/ hasznosat csinálj: vállalj felelősséget, vedd kezedbe a gyeplőt, és használd fel jól az idődet, és hozz létre valamit…! Bár, persze, a nagy pletykások nem jókedvükben nem hoznak létre értékeset: általában erősen blokkolt az önbecsülésük… akik mindig kritizálnak, keresik a másikban a hibát (és még ki is beszélik a másikat a háta mögött), le kell húzniuk a másikat, hogy magukat elég jónak érezzék: mert rettegnek, hogy nem elég jók… és túl sok az idejük, mivel nem mernek a hibázástól való félelem miatt belevágni olyasvalamibe, ami őket lelkesíti, és így állandóan mást figyelnek, más életét élik- ráadásul szerintük sokkal jobban, mint a “megfigyelt ember” :D… Szóval ha érint a pletykálás problémaköre, érdemes ezeken dolgozni kezdeni, hogy valóban éld a saját életed, és ne másokén keresztül, csak szóban, elképzelésekben töltsd az éveidet… ha az ember valóban tesz, aktív, létrehoz valamit és tudatosan keresi a javulást, akkor tapasztalja, hogy a hiba egyszerűen az út része: felesleges csámcsogni rajta, a tanulási folyamat része, és nem szenzáció…
    ➼ Szoktál másról olyat mondani, ami nem tünteti fel jó fényben? esetleg akkor is, ha nem is vagy biztos benne, hogy igaz a sztori, elmondod…?
    ➼ Mire használod fel azt, hogy odafigyelsz az emberekre: keresed a hibáikat, vagy érdekel az emberi viselkedés, vagy esetleg tanulni akarsz tőlük abban, amiben jobbak…? Ki tudod mondani, hogy ha valaki jobb Nálad valamiben, meg tudod dicsérni?
  • A tiszta kommunikációhoz, felesleges beszéd, pletyka kigyomlálásához hasznos a szókrátészi 3 szűrőt megtanulni alkalmazni: legyen a mondanivalód igaz, jó (azaz nem rosszindulatú) és hasznos – ha ezek egyike sem igaz a mondandódra, akkor minek beszélni, nem hordoz értéket, tehát inkább maradj csendben…
  • Amit kiadunk a torkunkon, ahogy megnyilvánulunk, mutatja azt is, mennyire vagyunk önazonosak– magunkba szállva, őszintén magunkba nézve meditáljunk el rajta, hogy amit gondolunk, amit mondunk és amit teszünk mennyire fedi egymást…?
    ➼ Szoktál nagyot mondani magaddal kapcsolatban, hogy jobb színben tűnj fel?
    ➼ El mered mondani egy társaságban a véleményedet akkor is, ha nem azonos a többiekével?
    ➼ Amikor elmondod a véleményed odafigyelve meghallgatod a másikét is? Ki tudod mondani, hogy pl. “megértelek, elfogadom a nézőpontod, még ha nem is értek egyet Veled”?
SPEAK THE INNER TRUTH | Throat Chakra Healing Meditation Music | Heal  Thyself {Vishuddha} - YouTube
  • A torok kapuján be is fogadunk: mi az amit behozunk az életünkbe, nem csak ételként (harmadik csakra is érintett), hanem környezetünket, terünket kikkel, mivel töltjük meg: mérgezőek-e a kapcsolataink pl. (kapcsolati téren a második csakra is fontos központ)
    ➼ Mivel táplálod magad: étel, munka, kikapcsolódás (tv, zene, rádió, könyv…), testi regeneráció, lelki regeneráció, társaság/ (pár)kapcsolati regeneráció… szintjén: táplálóak, gazdagítóak ezek vagy inkább mérgezőek, rombolóak, leszívóak…?
  • Mint befogadási terület erősen össze van kötve a szívünkkel, sokakná érződik az oldásoknál, hogy csak akkor tud nyíni a szív, ha képesek kimondani az érzelmeiket, illetve vállalni önmagukat… kiváló és nagyon hasznos módszer a szív nyitásához és a torok tisztításához egyaránt az erőszakmentes kommunikáció, amely segít az önismeretet is fejleszteni és szívtől szívig kapcsolódni a másikkal. Egy zseniális módszer, amit kisgyerek kortól érdemes lenne tanulni és tanítani… elhozná az aranykort, ha mindenki alkalmazná…:) Pl. Serena Rust könyvét ajánlom róla, és Rosenberg, a módszer kidolgozója könyvét és videóit… <3
  • A pajzsmirigy pajzs, az énhatárokat védi: ide tartozik ugyanis az is, hogy érzem-e, meddig terjed a hatásköröm:
    – hogy meg tudom-e magamat védeni (és ezzel kikacsintunk a Gyökércsakrára), képviselni tudom-e magamat, a nézeteimet, érdekeimet… ki merem-e mondani… ha nem, akkor lehet belőle akár pajzsmirigy-túlműködés is… nem tudok kiállni magamért, állandóan beleszólnak a dolgaimba, manipulálnak… félek, nem merek felelősséget vállalni a döntéseimért… és szorongok attól, hogy meg merjem-e mutatni magam, az én igényeim is jogosak-e…
    ➼ Ki mered mondani, mit szeretnél egy szituációban? mire vágysz, vagy mindig alkalmazkodsz? Ki mered mondani, ha vmi bánt, rosszul esett…? Mitől félsz mélyen, mi történik, ha kimondod?

Throat Chakra Affirmation by CarlyMarie | Chakra affirmations,  Affirmations, Chakra
  • – Ha meg a hatáskörömet azt gondolom, jogos a saját dolgaimon túlra is kiterjeszteni, azaz beleszólok más dolgába, akkor meg a pajzsmirigyem alul fog működni, a testem, ahogy az énem határai is, terebélyesek lesznek: leképződik fizikai síkon a tudat (ahogy mindig, de itt nagyon jól tetten érhető ez az alapvető törvényszerűség):
    ➼ meg tudom különböztetni, hogy mi az én dolgom és mi a másik dolga? és mi Isten dolga? Assisi Szent Ferenc idevágó imáját ajánlom figyelmetekbe, idéztem korábban: hogy tudjuk meglátni, mi az, ami az én felelősségem, és mi nem…
    ➼ elgondolkodtál, hogy az az ember, aki helyett mindig megcsinálod a dolgtá/ irányítod az életét, mikor és hogyan lesz önálló, ha nem gyakorolhatja a tevékenységet…?
  • A felelősségvállalás képessége is ide tartozik, a felnőttséget mutatja – spirituálisan felébredtnek nevezzük azokat, akik ráébrednek, hogy az életüket maguk, döntéseik, hozzáállásuk, tudatuk által alakítják.
    ➼ Átvállalsz-e olyan feladatot, ami nem a Te dolgod lenne? mentesíted-e a párodat/ gyermekedet stb. olyan feladat alól, amit elvileg képes már megoldani?
    ➼ Teszel-e valóban az életed haladásáért, a fejlődésedért, vagy halogatsz/ hárítasz… esetleg mást okolsz, hogy nem jön létre az, amit úgy gondolsz, már kellene, már megérdemelsz…?
  • A beszéd, megnyilvánulás mellett a csönd is ide tartozik… tudjam, mikor szükséges beszélnem- mi a dolgom, mi nem, és ha mást is meghallgatok, akár meg is tudhatok valami újat… 🙂
    ➼ tudok csendben lenni, vagy mindig kell a rádió vagy TV, vagy valamilyen zaj… mit érzel, ha csendben vagy?
  • és a hallás, meghallás, meghallgatás:
    ➼ Meg tudok hallgatni mást, vagy mindig közbevágok? miért gondolom, hogy az én észrevételem fontosabb/ pontosabb…? Miért félek a kontrollt kiengedni a kezemből…?
    ➼ Szoktál hallgatni másra, elgondolkodsz az ő által javasoltakon… vagy inkább önfejűen mindig úgy csinálod, ahogy Te találtad ki…?
  • A saját belső hang meghallása is ehhez kapcsolódik:
    ➼ adok időt az elcsendesedésre magamnak, hogy a hétköznapi dolgokon túl lássak az életemben?

Érdekes témákat hoz föl ez a központ is…:)
Hogyan tisztíthatjuk a fenti javaslatok, szempontok éber figyelése mellett?
Torokra, pajzsmirigyre ható ászanákkal (pl. a növőholdas gyakorlással), mantrák zengetésével, éneklésével… Az éneklés nagyon jót tesz, nem egy embert ismerek, akinek szépen kitisztult a hangja attól, hogy a kisbabáinak rendszeresen énekelt… szóval érdemes énekelni akkor is, ha nem jó a hallásod! (Amúgy ha énekelsz, félni sem tudsz, nem működik az amigdala félelemközpont az agyban. Milyen csodás, ugye? ♡)

Aztán mudrával, kéztartással, ami tisztítja a torokcsakrát (Késmárki Lászlótól): napi 2x 7 percig tartva…

Ha úgy érzed, erősen blokkolt a terület, vagy szeretnél még inkább személyre szabott gyakorlatokat, akkor keress meg, szívesen segítek egyéni beszélgetés keretében!

A mai mantrás videót lejjebb megtalálod bemásolva is… maga a mantra a Sa re sa sa, és a videóban Nirinjan Kaur előadása kísér minket.
A mantra szövege:

Sa Re Sa Sa
Sa Re Sa Sa
Sa Re Sa Sa Sa Rung
Ha Re Har Har
Ha Re Har Har
Ha Re Har Har Harung

A mantra jelentése: Sa a Végtelen, az Isten, a Minden, szubtilis és anyagi is. A Har a Föld teremtőereje, a személyes, sűrű, kézzelfogható megnyilvánulás. A kétféle erő egyesül az -ung rezgésében.

A mantra hatása, értelme: itt van a Mindenség, Mi Benne és Ő Bennünk. A negatív karma elolvad a mantrától, és felébreszti a végtelen kreativitást, teremtőerőt bennünk- elégeti az akadályokat a felsőbb tudati szint elérése előtt. Bőséget, bölcsességet, békét hoz. A szavakat, beszédet átitatja erővel. (forrás)

Kívánok nagy felszabadulást az önazonossá válásban, sok örömet az igazság életünkben való kiterjedésében, terünk, torkunk éterivé válásában!
Namaste♡
Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .