Második mantránk és a Nemi csakra

Szuper, hogy ennyien csatlakoztatok a 40 napos mantrázáshoz, és köszönöm a visszajelzéseket, nagyon örülök, hogy máris érzitek az első erőközponthoz kapcsolódó földes erő nyugtató hatását: ez a jelenlét, a minőségi én-idő ereje!
Aki most csatlakozik be, csak nyugodtan tegye, nem gond, jobb később, mint soha, az előző csakránál el tudja olvasni, mi a mantra, mi a csakra…
Az önmunka sosem elveszett idő, ez a legjobb befektetés!

Svadhisthana

Ma továbblépünk a következő erőközponthoz (a mantravideó linkje itt), a másodikhoz: a Nemi csakrához, amelyet Szakrál(is) vagy Szexcsakrának is szoktak nevezni- ezek az elnevezések a helyére is utalnak:

  • a köldök alatt található, a nemiszervek (méh, hüvely petefészkek; ill. herék) tartoznak hozzá, valamint a keresztcsont (sacrum).
  • szervek közül még ezen felül a húgyutak, húgyhólyag, vese is; érzékszervek közül a nyelv, az ízlelés
  • hormonálisan a nemi hormonok

    Ha ezek valamelyike beteg, problémás, akkor érdemes a párkapcsolatunkat, társas kapcsolódási képességünket, bizalmi kérdéskört, és a többit, amit lejjebb kicsit ragozunk, átgondolni. Ha jógával oldanád már most a területet, akkor javaslom a Csípőlazító gyakorlatsort, az nagyon jól átmozgatja ezt a sávot, oldja innen a feszültségeket, blokkokat.
  • A szanszkrit neve a Svádhisthana – szvá= Öntudat, adhisthána – székhely, lakóhely
  • magmantrája (bidzs mantra) a VAM – tehát ezt rendszeresen zengetve (3-9-21 vagy 108x) is tudod ezt az erőközpontot harmonizálni
  • Az elem, ami ide kapcsolódik: a víz, ami női jellegű erő, alkalmazkodó, lágy, befogadó…
    A területhez kapcsolódó témakörök még
  • az öröm, a szenvedély, az érzelmek, alkalmazkodó, befogadási, elfogadási, megújulási képesség, finomság, lágyság, harmónia, művészet, tánc, zene, párkapcsolat, nemi identitás…
  • Az, hogy női minőségű terület, ne tévesszen meg senkit, az nem azt jelenti, hogy férfiakban nincs meg: természetesen a férfiakban is vannak női jellegű erők, és fordítva (lásd jin-jang jel: ahol benne van a férfi (fehér szín jelöli) minőségben is a női (fekete pötty), és fordítva!).
    A férfiaknak is szükségük van pl. az érzelmek felismerésének és feldolgozásának megtanulására – sajnos máig eléggé elterjedt, hogy arra nevelik őket, hogy nem férfias dolog az érzelem, ezt el kell nyomniuk magukban… ha nem tanulják meg felismerni, kommunikálni és kezelni érzelmeiket, azok a mélyben tombolnak, a hatalmas nyomás belül csak nő-nő és felőröl… A stresszt sokan rendszeres alkoholfogyasztással oldják, vagy egyéb tudatmódosító szerekkelel… És ez az elfojtás is oka annak, hogy sok férfi hal meg agyvérzésben, szívinfarktusban…
  • Ide tartozik maga az alkotás, a teremtés, kreativitás – akár fizikai, akár szellemi síkon: a termékenység.
    Sokan úgy gondolják, hogy csupán gyermekáldás szempontjából lehet termékeny az élet, és a gyermek az élet fő értelme. Kétségtelen, hogy rengeteg örömöt okoz egy kicsi, és hatalmas tanulási lehetőséget is rejt, hiszen minket tükröz: a példa amit direkt vagy indirekt, tudatos vagy tudattalan módon adunk át neki, erőteljesen szembesít minket azzal, hogy milyen a hozzáállásunk az Élethez, milyen gátlásaink, szorongásaink vannak (még)… De aki nem vállal gyereket, akár mert karmikusan ebben az életében ez a lehetőség nem adatik meg neki, akár mert nem szeretne, az is tud spirituálisan fejlődni, az is egy abszolút helyénvaló út a Fejlődés/ Élet/ Isten szempontjából. Ezt fontosnak tartom tisztázni, mert erről sokan nem tudnak, és sokféle feszültséget okoz ez vagy az a nézet… erről majd egy külön posztot írok, mert nagy téma…
    De most talán még egyet írnék erről: természetesen annak a nőnek is fejlődnie kell a legfőbb női feladatkörökben: a befogadásban, táplálásban és elengedésben, akinek nincs gyermeke. Neki más jellegű gyermeke van, mondjuk a kutatása, a könyve, a művészi alkotása, a cége a “gyereke”, de bárhogy is, az Élet be fogja hozni neki, hogy ezeket a témaköröket tanulja, csiszolja az életében az, aki női testbe születik.
  • A 2. csakrához tartozik a 7-14 éves korunk, az apakapcsolatunk, a párkapcsolat és a nemi identitásunk is: férfiként az apuka a hős, ha elégedett a fiával, elismeri, megdicséri, akkor magabiztos férfivé válik (egyszerűsítve, dióhéjban írom); ha állandóan alázza, leszidja, elégedetlen vele, akkor sérül a férfiminta, és az önbizalom. Nőként az apukánk az első férfi, akivel találkozunk, az ellenkező nem első képviselője, megjelenítője számunkra: ha az apukánk nem reagál ránk, észre sem vesz minket, nincs jelen, esetleg elégedetlen már alapból azzal, hogy nem fia született, akkor egy erőteljes önértékelési probléma jön létre… sok nőből váltja ki a “szeretetkoldus” szindrómát, azaz azt, hogy egy kis figyelemért, szeretetért azonnal odadobja magát bárkinek, legyen az csak egy éjszaka, de addig úgy érzi, fontos egy férfinak- tudattalanul próbálja a hiányt pótolni… Az apahiányt mindkét nem esetében jelezheti pl. extra maximalizmus (hogy bizonyítsam neki, hogy akkor is képes vagyok rá, akkor is jó vagyok (hátha végre megdicsér, elismer)) vagy letargia, passzivitás (úgysem lehet semmi sem jó, amit én csinálok…), stb. Sokféle minden jöhet, a nemi identitás bizonytalansága is pl… Ezek a sérülések természetesen felismerhetők és feloldhatók: minden, amit kapunk és nehézségként élünk meg, mindig lehetőség, fejlődési potenciál van benne- és bennünk van rá a megoldás! Szóval hajrá, ne adjuk fel és ne szenvedjünk feleslegesen sokáig. Én is szívesen segítek elindulni, ha készen állsz, hogy kiásd, megérts, elengedd a felesleget és integráld, ami gazdagít a megéltekből… és megkönnyebbülj, megerősödve haladhass az utadon!
  • Még rengeteget lehetne írni erről az erőközpontról is, női-férfi kapcsolat, szerelem, szex, végtelen a tárháza a témáknak… de most akkor egy huszárvágással jöjjön inkább pár kérdés, amiket őszintén megválaszolhatsz magadnak, hogy egy kicsit feltérképezd, ezen a tudati területen milyen blokkjaid vannak:
    ➼ Apukámmal milyen volt a kapcsolatom, mennyire figyelt rám, ismert el, mennyire csodált, dicsért… Ha figyelemben, elfogadásban hiányt éltem meg, mit tettem érte, hogy felhívjam magamra a figyelmét (vagy a férfiak figyelmét (begubóztam, elzárkóztam, túl kihívóan viselkedtem, megutáltam a férfiakat, le akartam győzni a fiúkat, fiúként kezdtem viselkedni, fiúvá akartam válni….)? Ezt a tudattalan stratégiát ma mennyire működtetem a férfiakkal való kapcsolataimban, legyen akár felszínes, vagy mély, intim a kapcsolat…?
    ➼ Meglátom-e és meg tudom-e élni az örömöket az életemben? Mikor nevettem utoljára jó ízűen? Tudok-e ünnepelni, örülni akár saját, akár mások dolgainak, eredményeinek?
    ➼ Rá szoktam-e csodálkozni a természet/ táj/ élet/ emberek/ önmagam különlegességeire/ szépségére/ tehetségeire?
    ➼ Mennyire van jelen a harmónia a lakásomban, az öltözködésemben, autómban, stb.? Maximalizmus/ másoknak megfelelés/ mások lepipálása hajtja-e, vagy az öröm, önmagam kifejezése jelenik meg ezeken a területeken?
    ➼ Szoktam-e mártírkodni vagy dominálni a kapcsolataimban?
    ➼ Van-e bennem bármilyen ítélkezés az ellenkező nemmel kapcsolatban?
    ➼ A szexualitás örömteli-e számomra? Bele tudom-e engedni magam az eggyé olvadásba?
    ➼ Volt-e szenvedélyesség valaha a szerelmi életemben, hagytam-e, hogy elragadjon a szenvedély? Élvezem-e a flörtöt, a csábítást – vagy félek belemenni, vagy csak a figyelemigényem miatt teszem…?
    ➼ Az érzelmeimet felismerem, ki merem mondani, pl. ha valami fáj, megbántott valaki/ vagy hogy örömöt okoz, ha együtt vagyunk, csodálom őt ezért vagy azért…?
    ➼ Az érzelmeimet (akár gyászt) meg tudom-e élni, ugyanakkor ki tudok-e jönni belőlük, vagy benne dagonyázom sokáig, esetleg várom, hogy más húzzon ki…?
    ➼ Mennyire bízom meg más emberekben, gyanakvó vagyok-e, távolságot tartok-e minden esetben, vagy túl naiv esetleg és rendszeresen pórul járok…? Mennyire könnyen barátkozom?
    ➼ Az utóbbi 1 hónapban volt-e valami olyan alkalom, amikor a kreativitásomat hagytam áramolni, akár problémamegoldásban, akár alkotótevékenységben, táncban, zenében, mozgásban? Amikor mertem felfedezni új módszereket, utakat, élveztem, hogy milyen érdekes/ új ötletek jönnek belőlem?
Svadhisthana yantra
  • Ezt a tudati területet tudjuk tisztítani pl. a mai mantránkkal és mudránkkal, de akár rózsakvarcra, narancssárga holdkőre, igazgyöngyre, karneolra, stb. ásványokra, ill. a narancssárga színre, vagy a csakra yantrájára hangolódással… és persze jógával, azaz ászanákkal is, ami nem csak a fizikai testünk feszültségeit oldja, hanem a területhez kapcsolódó blokkokat is. A csípőlazító gyakorlatsor ezt a testtájat célozza, intimtornát/ gátizomtornát is végzünk benne (ami férfiaknak is fontos és jótékony!

A mai mantránk a fenti aspektusokat tisztítja bennünk és erősíti a Forráshoz, Végtelen Teremtőerőhöz, Kreativitáshoz való kapcsolódásunkat– azzal külön rásegítesz, hogy nyíljon ez a finom, művészi, zenei, stb. kreatív központ, ha Te is énekled a mantrát Snatam Kaurral – és velem. 🙂

A mantra szövege és jelentése (a videóba most már bele tudtam tenni a szöveget):
ADI SHAKTI, ADI SHAKTI, ADI SHAKTI, NAMO, NAMO
SARAB SHAKTI , SARAB SHAKTI, SARAB SHAKTI, NAMO NAMO
PRITHAM BHAGVATI, PRITHAM BHAGVATI, PRITHAM BHAGVATI NAMO NAMO,
KUNDALINI , MATA SHAKTI, MATA SHAKTI NAMO, NAMO

„Meghajlok az ősi erő előtt.
Meghajlok a Minden Forrása előtt.
Meghajlok az isteni szintű teremtés előtt.
Meghajlok a teremtő erő, a befogadó erő előtt.”

Az ADI SHAKTI jelentése: legősibb/ eredendő erő; Sarab Shakti jelentése: minden erő forrása; Pritham Bhagvati jelentése: Istenen keresztül teremtő. Mata Shakti a befogadó jellegű teremtőerő, a Namo pedig azt jelenti: tisztelettel hajolok meg.
Az anyai befogadó erőt jeleníti meg, segít felszabadulni a bizonytalanságoktól, a “nem vagyok elég jó” szorongástól, megszünteti a megfelelési kényszert, amely gátolja Önmagam tiszta és örömteli megélését, avagy a szabad cselekvést.

Jó gyakorlást, Önmagad örömteli kibontását kívánom!
Namaste ♡
Bori

A videó:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .