Sok-sok tűz és levegő

Ha már szóba került az ájurvéda a tegnapi posztban, írok egy kis gondolatébresztőt a nyárvégi környezeti energiákról: lehet, hogy észrevetted, hogy mostanában szárazabb a bőröd, a hajad, a torkod, az orrlyukaid, a szemed… a nyálkahártyáid úgy összességében – talán az emésztőrendszered is kicsit máshogy működik, mint szokott…

Ez azért van mert nyáron meleg van, tehát a tűz energia fokozódik a térben, aztán ahogy közeleg az ősz, változik az időjárás, úgy növekszik a szélenergia, a levegő energia is (a szél a mozgás, mozgékonyság, változás energiája többek közt). Mindnyájan tudjuk, a tűz és a szél is felszárítja a vizet, a tűz ezen felül pörget, fokozza a működéseket, a szél pedig hűt is, de ez utóbbi egyelőre nem annyira zavaró a meleg miatt (bár ilyenkor egyre a gyarapszik a megfázásosok száma, ami jelzi, hogy azért egyeseknek ez már kibillenést hoz) – na, mármost, a környezetünk hatással van ránk természetesen: ezért érezzük magunkat ilyenkor száraznak, kiszáradtnak, kiégetettnek a nyár végén.

Azoknál, akikben amúgy is sok tűz van (pitta típusok) (itt található egy testtípus teszt pl.), ez okozhat kellemetlen, égető érzéseket a testben, vagy akár gyulladásokat, túlpörgést, pl. magasabb vérnyomást, több gyomorsavat, hasmenést, sőt a túlmelegedés lázt is…
Akikben pedig a levegő energia sok (vata alkatúak), azoknál a “változást szállító szél” okozhatja az extra kiszáradást, náluk a száraz bőr, haj, stb mellé az emésztőrendszer is kiszáradhat, vagyis székrekedés is előfordulhat, kimerültebbek lehetnek idegileg, és akár meghűlés is jelentkezhet… Mindezeket persze nagyon és együttesen vagy váltakozva érzhetik a kombinált vata-pitta vagy pitta-vata alkatúak…??

A testünk, amíg van ereje, kompenzálja a fenti hatásokat, hűt, nedvesít, olajoz, amennyire képes rá: izzad, nyákot termel, pl. folyik az orrunk, slájmot termel, zsírosabbá teszi a hajunkat, bőrünket… de ha nincs elég energiája a harmonizációhoz, akkor túlbillenünk vmelyik energiában, és betegség jelentkezhet, lázzá, huruttá, stb fajul. Az alábbi praktikákkal segíthetünk tudatosan, hogy ez ne következzék be.

Amikor sok a meleg és/vagy a szárazság bennünk, körülöttünk, azt lehet tenni – ahogy józan paraszti ésszel is rájöhetünk (ezért is imádom az ájurvédát, mert egyszerűen logikus)-, hogy igyekszünk hűtő és nedvesítő hatású dolgokat tenni és enni, és kerüljük a száraz és meleg dolgokat: főként persze igyunk elegendő vizet (2-3 liter testtípustól függően, földes, kapha típusoknak kevesebb elég), és fontos, hogy ahhoz, hogy ne csak átmenjen rajtunk a víz, elegendő rostot kell fogyasztanunk, az megtartja bennünk… Aztán ami még hasznos: pl. a tejtermékek földes-vizes energiát hordoznak, hűtő, nedvesítő hatásúak, pl kefir, joghurt szuper ilyenkor. Érdemes lédús, édes ételeket enni, nem finomított cukorral, persze, hanem gyümölcsöket, vagy gyümölcsös turmixot; fogyasszunk kásákat, hideg leveseket, lehűtött (pl menta) teát- ezek földes-vizes energiájúak (ez a kapha energia (ejtsd: kapha, mert a szanszkritban nincs f hang)). A trópusi gyümölcsök jellemzően kiemelkedően hűtő hatásúak (télen ezért pl. nem feltétlenül segítenek). A főzelékek is nedvesítőek, a fermentált zöldségek, a tükörtojás is földes-vizes energia és eszméletlen tápláló, a kimerült testünknek jólesik ilyenkor, főleg, ha hálával fogadjuk be… persze egyiket se forrón fogyasszuk ilyenkor!

Összességében kedvező, ha kerüljük a csípős, pikáns, keserű és fanyar ízeket, valamint a száraz (pl. aszalványok, pirítós) és a meleg ételeket ilyenkor, mert ezek növelik bennünk a tűz és levegő energiát, és keressük a savanyú/ savanykás és édes ízeket, mert ezek földesítő hatásúak, és ahogy írtam, állagban pedig a nedves, “szottyos” ételek, langyos, hűvös hőmérsékleten, ami ilyenkor segít (a hideg étel, ital megdermeszti picit az emésztőrendszert, ezért vaták (levegősek) ilyenkor is kerüljék).

Tevékenységeinket illetően az hasznos ebben az energiában, ha lassítunk a napjainkon, az növeli bennünk a földes energiát, úgyhogy sziesztázzunk, pihenjünk… még jobb, ha párás levegőn tesszük, vízparton, hacsak nem túl szeles az idő… vagy az is segít kiegyensúlyozni a túlbillent tűz és szél energiákat, ha iszappakolásra megyünk, vagy olajos masszázsra… vagy akár végezzünk föld energiára hangoló/ Gyökércsakrás jógát vagy meditációt.

Ezen felül rengeteget számít a kiszáradás ellen, ha olajozzuk magunkat kívül és belül, a szezámolaj például mindegyik testtípusnak megfelelő: bekenni vele a szájat, az orrlyukakat, akár a hallójáratot is; a bőrünket olajozzuk vizes kézzel (ha van rózsavizünk, még jobb, ha azzal masszírozzuk be az olajat), mert a vízzel együtt mélyebb bőrrétegekbe eljut a tápláló olaj. Ha éjjel kiszárad az orrunk, aztán a torkunk fog, majd a légcső és a hörgők, és így könnyen bejutnak a bacik, vírusok, és pikkpakk ott a torokfájás, aztán a lécsőhurut…- ezt egyszerűen meg tudjuk előzni az orrlyukak olajozásával, és akár a torokéval, ha szükségét érezzük (egy-egy korty olaj, pl. olíva vagy szezám). Sok gondot megspórolunk magunknak egy kis odafigyeléssel.

A kókuszolaj is kedvező meleg időszakban, mert hűtő hatása van, csökkenti a tüzet, kiváló étkezéshez, bőrápoláshoz, de hajpakolásnak is (táplálja a hajhagymákat, lassítja az őszülést is, amúgy, amiért szintén a tűz energia felelős). Aztán amikor már hűvösebbre fordul az idő akkor már ne használjuk a kókuszolajat, főleg, ha levegős alkatúak vagyunk, mert túl fázósak leszünk tőle…

Ha már túlbillent bennünk a tűz, gyulladások jelentkeztek, akkor kerüljük a meleget, ill. a csípős, pikáns ízeket, de akár megcsinálhatjuk a 3 napos gyulladáscsökkentő diétát is, ami Baktai Ádám oldalán megtalálható.

Levegős, fázós típusoknak további tippeket itt írtam korábban: pipiter-joga.hu/tippek-fazosaknak

És persze érdemes elolvasni ájurvéda könyveket még több tippért, részletes leírásokért: pipiter-joga.hu/konyvek

Én vata-pitta vagyok amúgy, és nagyon érzem ilyenkor ezt a kiszáradást, de ezek a fenti apróságok segíteni szoktak… remélem, Nektek is majd…!

Namaste ??

Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .