Tippek fázósaknak…

Ősszel nagyon megnövekszik a térben a levegő energiája, mivel az (időjárás-) változást a szél hozza, ezért, aki fázós típus (ájurvéda szempontjából “vata”), az még fázósabb lehet ilyenkor, illetve még inkább kiszáradhat a bőre (kicserepesedett ajak, repedező kézfej…), körme, haja, emésztőrendszere (székrekedés), ízületei (extrán ropogós ízületek)… De aki nem annyira fázós, az is lehet, hogy vágyik pár plusz rétegre ilyenkor.

Ezt az extra levegőenergiát tudjuk ellensúlyozni föld, víz és tűz energiát növelő tevékenységekkel:
meleg, nedves és pikáns/ csípős ételekkel, italokkal (főzelékek, levesek, tea, jó bő lében (teában, meleg gyümölcslében vagy tejben stb) tocsogó müzli, zabkása…), olajban, zsírban, – ha bírjuk- tejtermékekben gazdagabb ételekkel, gyömbér, bors, fahéj stb. pikáns fűszerekkel feldobva.

Mozgással növeljük a tűz energiát magunkban, de érezzük meg, mi esik jól, mert egyre földesebbek lesznek az energiák ősszel-télen, szóval egyre inkább jólesik a nyugi, bekuckózás is – ne hadakozzunk nagyon ezzel, ne hajtsuk túl magunkat, finom kirándulás, egy kis túra, melegítő hatású jóga, tánc… de ne görcsöljünk rá nagyon a plusz 1-2 kilóra, mert a földes energia plusz tömeget jelent, tök érthető, hogy megjelenik rajtunk- szépen lemegy, ahogy a nap, az aktív, és a könnyed, levegős energia majd újra növekszik a térben.

A testápolással is rásegíthetünk az energetikai egyensúlyra, nagyon hasznos a testünk, arcunk olajozása is, orrlyukakat is érdemes lefekvés előtt bekenni (szezámolaj minden típusnak kiváló). Én olykor iszom is pár korty olajat (minőségit érdemes:), ha a torkomat, belsőmet nagyon száraznak érzem (én vata alkat vagyok…).
Aztán nagyon kellemes pl. az ajurvédikus meleg olajos masszázs, én imádom, illetve, amit még be szoktam iktatni egészen a meleg hőmérséklet visszatértéig, a termálfürdők, szauna látogatása.

A jóga továbbra is nagy segítségünkre lehet, hogy egyensúlyba hozzuk magunkat, illetve, hogy megérezzük egyre jobban, mire van épp szükségünk, így egyre ritkábban  zuhanunk meg, billenünk ki, és ha mégis, könnyebben fel tudjuk emelni magunkat (egy kis együttérzés, magunk felé tanúsított megengedő szeretgetés után!)… Jógában az őszi időszakban a földelő, gyökércsakrás órákat, elengedésre fókuszáló gyakorlásokat javaslom, vagy olykor tüzesítést, Napfonat csakrára fókuszáló gyakorlással a belső hő emelését. 

Illetve mindezek mellett elcsendesedni, és összegezni az évben lezajlott eddigi történéseket…!

⊰ Az összegzésről hasznáról, folyamatairól, mikéntjéről olvashatsz itt

Gyökércsakrás mantrát és leírást találsz itt

Napfonat csakrához mantrát és leírást találsz itt

⊰ Gyökércsakrás, földelő, nyugtató gyakorlásokat és Napfonatra ható, tüzesítő, melegítő találsz a Minőségi én-idő jógacsomagban

Melegen ajánlom Nektek ezeket, hogy szenvedés nélkül túlvészeljétek az átmeneti és a hideg időszakot, amellett ezek segítenek a pihenést, minőségi én-időt is gyakorolni! : )

Namaste <3
Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .