Milyen jógát válasszak? – GYIK

Többen írtátok, hogy nagy keresésben vagytok, még nem tudjátok, milyen órára, kihez menjetek.

Továbbra is tudtok videón velem jógázni, de ha élő órát szeretnétek, ha az segítség, mondom, hogy mi együtt, az órákon leginkább hatha jógát gyakoroltunk, ez kíméletes irányzat, nem teljesítményközpontú, hanem harmóniafókuszú, egyensúlyba hoz minden téren, és egyenletesen, szépen folyamatosan oldja a blokkokat… hogy mi is ez, arról bővebben írtam a honlapomon: pipiter-joga.hu/hatha

Én a hatha jógába szőttem bele a női/ ciklusjóga, holdjóga és csakrajóga szempontjait (ezek a hatha jóga ászanáit, technikáit alkalmazzák leginkább amúgy is), de voltak benne kundalini, meg még tantrikus elemek is… igazából, ami tetszett, bevittem a gyakorlásba, nem érzem sajátomnak egy-egy hagyomány szigorú követését- de természetesen annak is megvan a saját tanítása.

Írtam a fentiekről itt pl.: https://pipiter-joga.hu/ciklusjoga/
https://pipiter-joga.hu/holdjoga/

és a jógáról összességében itt: pipiter-joga.hu/joga

Ha erőteljesebb gyakorlásra vágytok a vinyásza flow lehet alkalmas.
Az astanga ágazat is erőteljes, de az a nemi hormonokat nagyon leállítja, ezért hétköznapi embereknek nem ajánlom (szerzeteseknek kifejlesztett irányzat, és sajnos ezt sokan nem tudják).
A hotjóga, avagy bikram csak olyanoknak ajánlott, akinek semmi, de semmi gondja a vérnyomásával, szívével, és akkor is csak ritkán, mert túl lehet nyújtani és erőltetni magunkat úgy, hogy észre sem vesszük, és emiatt a gerincet is nagyon meg lehet vele erőltetni, sok szakembertől hallottam már, h ezen irányzatokból kerül ki a legtöbb jógás gerincsérves.


Tartásjavításra a gerincjógát vagy pilatest ajánlom leginkább, ez utóbbi elég erőteljes is pl., de a hatha ebben is jolly joker, ezt is tudja természetesen.
Szexuális energiák, nőiség, jobb agyfélteke nyitogatására a női jógát és a jin jógát, és persze a hathát.

Magasvérnyomásos, túl aktív, teljesítménykényszeres embereknek nem ajánlom sem az astangát, sem a bikramot, nekik a lágyabb hatha és női irányzat lesz áldásos. Aki alacsony vérnyomásos, félénkebb, kényelmesebb típus, nekik a dinamikusabb irányzatok és sportok kedvezőbbek.

Mantrázáshoz a kundalini videókat, a sat nam jóga neveztű oldal nagyon klassz, én sok gyakorlatot tanultam onnan, kiváló blokkoldó irányzat!Az ajánlott könyveket, filmeket megtaláljátok a blogon a címkékre rákeresve:

https://pipiter-joga.hu/tag/konyv/
https://pipiter-joga.hu/tag/film/
Az évkörhöz kapcsolódó gyakorlatokat a blogon a címkére rákeresve
és a rádzsa videók között is:

https://pipiter-joga.hu/tag/evkor/

https://pipiter-joga.hu/videok

https://pipiter-joga.hu/minosegi-en-ido-elofizetes/

Rengeteg az irányzat, az infó, és minden nap újabb és újabb születik… de nincs új a nap alatt alapvetően, ezek csak márkák, a jóga az jóga, és ott van mindenhol, a gyógytornától kezdve a pilatesen át, minden gyógyító mozgás erre épül, hiszen egy csodásan komplex, mégis működőképes rendszer, ezért tudott évezredeken át fennmaradni, úgyhogy ne ijedjetek meg, ha hiteles az oktató, biztonságban érzitek magatokat nála, és jólesik a gyakorlás, akkor értéket hordoz, gazdagít… főként, ha tudatosan jelen vagytok és a mostban, belső csendet létrehozva a felsőbb szintjeitekkel kapcsolódtok és tengelyben maradtok, akkor hiba nem lesz, még egy vad aerobic órán sem. Keresgéljetek bátran, és hallgassatok a belső hangra! 🙂
Ha segíthetek még bármiben, nyugodtan keressetek, szívesen…! Itt vagyok Nektek továbbra is, csak kicsit máshogy..:)
Ölellek Titeket szeretettel!??
Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .