Holdjóga

A Holdhoz igazodó jógagyakorlás egy módja annak, hogy tudatosan éljük meg a hónapot. A fázisokkal együtt megfigyelhetjük testünk és lelkünk változásait- azaz az ilyen gyakorlás segíti az önismeretet.

A nőkre erősebben hat a Hold, akár aktív még a menstruációs ciklusuk, akár nem, de persze a férfiak is bátran alkalmazkodhatnak hozzá a jógagyakorlásukkal, bár ők kevésbé érzik a Hold változásait, többek között azért, mert kevesebb bennük a víz.

Akiknek aktív a menstruációs ciklusuk, megfigyelhetik, melyik Holdfázisban jön meg a vérzésük és mikor ovulálnak.
Sok nőnek Teliholdkor jön meg a menstruációja, ők általában új életfeladat előtt állnak, nagy változásban vannak benne, de van, akinek Újholdkor, mert az Újhold mindig egy új kezdetet jelöl, egy könnyed indulást, és az új kezdettel érkezik meg az új ciklus… aki éppen így menstruál, valószínűleg éppen benne van egy feladatkörben, együtt áramlik már azokkal az energiákkal, amiket abban a szakaszban meg kell tanulnia…

Minden nő ciklusa egyéni – ahogy mi magunk is -, és nem véletlenül olyan, amilyen: egyik sem jó vagy rossz, mindegyik jelent valamit, mindegyik üzen nekünk valamit: az is, ha nincs, az is, ha rövid, ha hosszú, ha darabos, nehéz a vérzés, az is, ha egyáltalán nincs, vagy ha összevissza csúszik, vagy ha észre sem lehet venni, olyan könnyed… A legfontosabb, hogy ne utasítsuk el, ne ítélkezzünk felette/ magunk felett – hanem, hogy megtanuljuk megérteni magunkat… pl. a jóga vagy lélekkommunikáció segítségével…

Klimaxban, menopauzába/ változókorba lépett hölgyeknek nagyon érdemes a Holdat figyelni, hogy ritmust adjon a hónapjuknak, és meg tudják figyelni, mikor vágynak aktivitásra, társaságra, és mikor esik jobban az egyedüllét, mikor az alkotás… stb. És akkor tudatosan, hatványozottan meg tudják lovagolni ezeket az erőket, és még eredményesebbek tudnak lenni.

A legtöbb embernek a Telihold jelent nehéz időszakot, olyankor lesznek feszültebbek: a Telihold általában tükröt tart nekünk, és a tudattalanba eltemetett félelmeink feljönnek, és ettől leszünk nyugtalanabbak, és pl. nem alszunk jól, könnyebben megsértődünk, felcsattanunk olyan helyzetben, ami máskor nem érintene meg… Aki már sokat dolgozott magán, kitisztította a félelmeit, ez a mély, “önmagba” való tekintés éles meglátásokat, megértéseket, megérzéseket tud hozni, tehát felerősíti a tisztánlátási képességeket.
Van, akinek viszont az Újhold frusztrálóbb, a Holdhatás hiánya, a Nap nagyobb ereje, a cselekvés idejének érkezését jelöli, egy új időszakot, és az új kezdet okozhat nyugtalanságot azoknak, akik bizonytalanak magukban vagy passzívabbak például…

A testünkben fizikai szinten is megfigyelhető a Hold vízre gyakorolt hatása: Teliholdkor felgyűlik bennünk a víz, akár másfél kilóval is többet nyomhatunk. Az ízületeink ilyenkor teherbíróbbak, viszont kevésbé kívánjuk a mozgást, jobban szeretünk bekuckózni – ezért egy stresszoldó, áramlást segítő, bemozgató jógagyakorlás jól jöhet… Újholdkor viszont könnyebbek vagyunk, dinamikusabbak (könnyebben kezdünk böjtölni, diétázni is), ilyenkor jobban vágyunk a kihívásokra, erősítő mozgásra, úgyhogy ilyenkor gyakoroljunk így – csak figyeljünk nagyon oda, hogy az ízületeket ne terheljük túl!
A jógavideók között találsz mindenféle lelkiállapotra megfelelő, aktívabb vagy nyugtatóbb gyakorlatsort is…

És akár aktív a ciklusunk, akár nem, a Hold hat ránk – illetve mesél magunknak rólunk: tehát érdemes akár a Holdfázisok segítségével is önismereti munkába fogni, és megtanulni a belső hangunkat meghallani – ezekben kiválóan segít a jóga, és különböző energetikai és meditációs gyakorlatok, pl. a méhtisztító gyakorlat.

Jó gyakorlást, önfelfedezést kívánok!
Namaste ♡
Bori