Csütörtöki mantra: Jupiter ♃

A csütörtöki nap a Naprendszerünk legnagyobb bolygójához, a Jupiter energiájához kapcsolódik. Jupiter a jóságos, nagy, bölcs tanító, gyógyító, a hit, az optimizmus, a nagyvonalúság és a bőség archetípusa (Zeusz, az 5-ös szám, valamint főpapi, Nyilas archetípusa is ez). Gyógyít és int, üdvös irányba terel, türelmesen kivárja, hogy megtanuljuk az éppen elénk tett leckét, megértsük, s így a félelmeink fölé emelkedve bölccsé váljunk… és léphessünk tovább, a következő szintre, amiben támogat, ha kérjük… mígnem isteni bölcsességbe érkezve már szabadságban, bőségben, jólétben (jó sorsban, azaz szerencsében (vö. sors bona)) éljük Önvalónk csodálatos egyediségét.
Jele az anyagi tér, a tér és idő keresztje és fölötte a lélek félholdja: ☽+ egybeolvasztva: ♃, vagyis a Lélek, az isteni én bölcsessége, ami kiemel az anyag korlátozottságából, a félelmek okozta végességből.

Azt mondják, a bölcsesség nem a dolgok látásában, hanem azok mögé való látásban áll

A Jupiter energiája segít, hogy kialakuljon bennünk a hit abban a tekintetben, hogy van magasabb szint, mint az ego és tágasabb perpektíva, mint az elme, ami csupán a végeset tudja kezelni… A hit által könnyebben az önös szempontok, korlátozottság fölé tudunk emelkedni és a nem duális, nem emberi, hanem egységbeli, isteni perspektívából már megérthetjük a valódi lényegét a történéseknek… és így a hitből egyre sokrétűbb tudás, aztán bölcsesség disztillálódik bennünk. A föléemelkedés, a tisztánlátás képessége tehát segít a szubjektív szempontokat leszűrve a lényeglátó objektivitásba, a valódi okosságba, azaz az okok látásába érkezni – ez a tulajdonság nagyfokú függetlenséggel és szabadsággal ajándékoz meg, mivel a segít kiérlelni egy magasszintű értékrendet, és annak alapján leválogatni, milyen kapcsolat és szituáció, ami emel és táplál, és mi nem- és ez utóbbiaktól e tisztánlátás birtokában vívódás nélkül segít megválni. A hit nyugalmat, biztonságérzetet, bátorságot, stabilitást is kölcsönöz, s ez állandó nyitottságot is a magasabb, isteni rendezési elv, az újabb és újabb univerzális összefüggések és dimenziók megismerésére… ami egyre tovább gyarapítja a tudásunkat…

A szabadság félelem-, aggodalomtól mentesség, ami hatalmas erőt, rugalmasságot, lendületet és magabiztosságot is hordoz, ami a környezetből gyakran tiszteletet, akár csodálatot vált ki, s így könnyen lehet, hogy tanítói (gyógyítói, segítői) szerepkörbe kerül, akiben a Jupiter energiája markánsan működik (a kommunikációs, főként a verbális készségei magasfokúak jellemzően ennek az archetípusnak). A bölcsesség belső erőt, nyugalmat, ugyanakkor könnyedséget is hoz, képes magát és a helyzeteket humorral, de együttérzéssel, jóságossággal is szemlélni… mindezek bőséget eredményeznek, időben, térben, tudásban, kapcsolatokban, de még pénzben is…

Ha valakiben benne van, de nem harmonikusan ez az energia, megmutatkozhat abban, hogy mindenkinek kéretlenül is tanácsokat osztogat és értékel, megítél; visszaél a tudással, tisztánlátással, verbális képességekkel, és manipulációba, feketemágiába csúszhat önös érdekek érvényesítése érdekében az illető. Fejébe szállhat a dicsőség mások csodálata miatt, istenkomlexusossá, gőgössé, hiúvá, kapzsivá, malíciózusan ítélkezővé válhat… nem hiteles, függőségi kapcsolatokba, homályos féligazságokba bonyolódó tanítóvá, gyógyítóvá válhat… amíg ki nem érlelődik benne az alázat és bátorság, ami által szembe tud nézni a megcsúszásával és hajlandóvá válik valóban dolgozni rajta, feltisztítani…

Akiben nincs meg (egyelőre) ez a komplex minőség, az még nem lát túl az anyagi síkon, kicsinyessége, félszegsége korlátozottságban, túlzott racionalizálásban, okoskodásban tartja – és ez meg is akadályozza az amúgy áhított valódi tudás, tisztánlátás és/vagy bőség megélésében.

3 szemem van, kettővel nézek, a harmadikkal látok

A Guru-mantra segít ezen energiák megnyitásában, vagy harmóiába hozásában: a guru jelentése tanító, Dakshinamürti a legmagasabb szintű guru, a Jupiter hindu archetípusa, a tudás megtestesítője, a tudatlanság elpusztítója.

A mantra szövege: Om Shri Gurave Namaha (Meghajlok a Guru előtt ~ megnyitom magam a guru tanítása felé), a videót lent találod.

A mantra csütörtökön a leghatékonyabb, és még fokozhatod azzal, ha a jupiteri energiához kapcsolódó szerveidet is átmozgatod, oldod belőlük a blokkokat, feszültségeket: megtalálod a kb. fél órás ászanázást a Minőségi én-idő jógacsomagomban: pipiter-joga.hu/videok

Jó gyakorlást, a hit szülte biztonságérzetet, magabiztonságot, s ezáltal szabadságot és bölcsességet kívánok Neked!
Namaste♡
Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .