Filmajánló a Vénusz jegyében

Ezekben a napokban úgyis a 2. csakra mantráját énekeljük minden nap, hogy nyitogassuk a női energiákat magunkban, ráadásul péntek van, ami a Vénusz bolygó napja, úgyhogy akkor egy nőies filmet ajánlok Nektek! És így legalább teljesül a szórakozás/ életöröm/ kényeztetés is, amit pénteken muszáj 😀 illetve téma tekintetében is kapcsolódunk a péntek/ 2. csakra minőségéhez: női életszerepek, a kiválóság/ sztárság kérdésköre… párkapcsolat, házasság, szerető… és az öregedés… Mit tehet a nő(i sztár), ha idősödik? Egy igazi vénuszi kérdés…

A Csodálatos Júlia (csak letöltősen találtam meg; Being Julia, 2004) Szabó István egy remekbe szabott filmje, nagyon jó színészekkel, Koltai Lajos gyönyörű fényképezésével, érzékeny bemutatásával a fenti kérdésköröknek… persze, jó alapja volt az írónak a sztori kidolgozásához, mert Maugham (ejtsd: Móm) Színház c. regénye fantasztikus finom és érzékeny mű… amikor olvastam, nem hittem el, hogy férfi írt ilyet, hogy férfi ennyire értheti a női működést…?? Aztán utánanéztem: Maugham biszexuális volt- így már érthető, hogy látta át ennyire: egyszerűen sokkal több női energia, affinitás volt benne, mint a férfiakban általában…:)

Amúgy persze nem 100%, hogy egy jó regény/ novella minőségien kerül át a forgatókönyvbe és a vászonra: a könyv általában sokkal gazdagabb, árnyaltabb, részletesebb, de jelen esetben nagyon jól sikerült, és önmagában a film is nagyon élvezetes szerintem.

Egyik kedvenc színésznőm Anette Bening, és ezért a szerepért Oscar-jelölést is kapott (amiből már 4 van neki, de egyelőre még nem sikerült elnyernie a díjat) – megérdemelte volna (akkor is), de nagyon erős mezőny volt (Hilary Swank – teljesen megérdemelten- nyerte el a Millió dolláros bébi c., Clint Eastwood-filmben játszott főszerepért… az a film egy kicsit kevésbé nyitogatja a női minőségeket:D de ettől még nagyon jó, megrázó, de nagyon ott van…). Anette Bening az Amerikai szépségben is remekel, ahogy a Gyerekek jól vannak domináló leszbikus családfőjeként is… stb.
Jeremy Ironsról nem kell sokat írnom, azt hiszem, nagyjából minden nő elolvad tőle 😀 és itt is elragadó a hiú színész-üzletember-férj szerepében…

A helyszínek, a ruhák, a hangulat, minden gyönyörű a filmben (több jelenetet vettek fel Magyarországon is, pl. a Gerbeaud-ban), de számomra a kérdéskörök a legizgalmasabbak, amiket körbejár, boncolgat… ezek nem egyszerűek, nekünk hétköznapi nőknek sem, de itt a sztárság/ kiválóság/ kiemelkedő alak témaköre is beficcen, még tovább árnyalja ezeket: a körberajongott, de magányos és nagyon fegyelmezett életvitel; a karrier és a színészet az anyasággal hogy fér össze, melyik világ a valóságos… mi mennyi áldozatot ér meg… az idősödő szép nő ÉS sztár félelmei… kor- és társadalmi különbség a szerelmi viszonyban… szabadság a házasságban… egy csomó izgalmas téma! (Igyekszem úgy írni, hogy ne rontsam el a filmnézés izgalmát.)
Csodálatosan szép képeken, jó színészekkel és tökéletes arányérzékkel tálalva: egy élmény. Szerintem.
Jó szórakozást Nektek!
Bori

3 Replies

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .