Női könyvajánló

Télen olvastam el Anita Diamant A vörös sátor c. könyvét egyik kaposvári jógásom ajánlására (köszi, Kata!:) – le se bírtam tenni! Előtte megnéztem a filmet is- a könyv még jobban tetszett, de a film is jó, úgyhogy melegen ajánlom Nektek! 
A könyv a bibliai idők világát tárja elénk, Jákob feleségeiről szól, egyetlen lánya, Dína elmesélésében. Nem teljesen úgy van leírva, ahogy a Bibilában, de ez senkit ne zavarjon meg, egyrészt rengetegszer át volt az is írva már, másrészt ez egy művészi alkotás, nem történetírás, és véleményem szerint egy fontos mű a mai nőnek, aki nem tudja megélni havi és életciklusait, mert egyrészt nem is tud róla, hogy meg kellene, másrészt nem ad időt magának, mert ebben a túlhajtott világban minden egyszerre ömlik ránk, és mindent egyszerre akarunk… szóval jó elgondolkodni ennek kapcsán is, hogy nem véletlenül változunk folyamatosan mi, nők: fontos lenne megérteni a ciklusaink szerepeit, és arra használni mindig az adott minőséget, erőt, amit épp támogat. Így kevésbé lennénk kimerülve, mert kisebb erőfeszítéssel tudnánk működni, ill. a feszültségeink is csökkennének, mivel megértenénk- és igen, meg is szeretnénk ezt a folyamatos változást, hullámzást – a női erőt! -, nem pedig Isten átkának tekintenénk pl. a menstruációt… (Ha ez érdekel, ill. szeretnél békét kötni a nőiségeddel, akkor gyere el a jógaórákra és/vagy táborokba, workshopokra!)
De vissza a műhöz: a vörös sátor a nők sátra volt, ahová a havi vérzés során vonultak el néhány napra. Ez idő alatt nem dolgoztak, hanem beszélgettek, történeteket meséltek, kézimunkáztak és imádkoztak, szertartásokat végeztek… Nagyon érdekes, ahogy elénk tárul a törzs működése: a női kör, a feleségek feladatmegosztása, szerepeik, együttműködésük, viszonyuk egymással és a férjükkel, a család többi tagjával, gyerekekkel, rabszolgákkal…; a női tevékenységek végzése, kiteljesedés bennük, áthagyományozásuk- valamint a lelkiség és misztérium, ami ezt az egészet át- meg átszövi…
Szóval szerintem egy igazi női könyv, amiben a női körjárás, ciklikusság és szerepek szépen ki vannak bontva, bemutatva – és emellett persze rengeteg az öröm, tragédia, szerelem, viszontagság és újrakezdés… nekem jó élmény volt olvasni!

Remélem, Ti is élvezni fogjátok! Jó kikapcsolódást!

A film két része:
(ha nem jelenik meg a film, akkor keress rá, hogy “vörös sátor teljes film”, fent van a Videán és Youtube-on)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .