Női jóga

A női jóga a hatha jóga tradicionális ászanáit alkalmazza, viszont figyelembe veszi a női ciklust. Az állandó hormonális változás nem csak hangulatunkra van hatással, hanem testünk, ízületeink, izmaink rugalmasságára, terhelhetőségére is. Ezért a női jógában a különböző időszakokra más és más gyakorlatsorok javasoltak: a menstruáció idejére kíméletesebb, az ovuláció napjaira pedig fokozottan erősítő, nyújtó gyakorlás.

Természetesen az óráimon részt vevők nagy eséllyel mind máshol járnak a ciklusukban, ezért a gyakorlást a Holdhoz igazítom, illetve csakrákon megyünk végig a hónap során, de folyamatosan mondom az órán, hogyan módosítsd, nehezítsd vagy könnyítsd az adott ászanát a ciklusod/ igényed szerint.

A változókorban járó, vagy menopauzába lépett hölgyeknek is remek megoldást jelent a női jóga, mivel karbantartja a hormonrendszert, csökkenti vagy megszünteti a gyötrő testi panaszokat- ezt segíti az is, hogy a gyakorlás, a foglalkozás alatt alkalmazott módszerek lelkileg, pszichésen is rávezetnek ennek az életszakasznak a céljaira, feladataira, és ez feloldja az új időszak miatti esetleges (de sajnos gyakori) szorongást.

A női jógának is része természetesen az ászanákon túl a többi “jógamódszer” is, a légző-, a koncentrációs, meditációs gyakorlatok, bandhák, mudrák, kriják, amelyekből igyekszem minél többfélét megismertetni a 90 perces órák keretében, illetve, ami ott nem fér bele, azt a workshopokon, táborokban gyakoroljuk.
Ezeken felül a legtöbb órába beépítem a gátizomtornát, hogy az intim izmokat is megerősítsük, hogy el tudják látni tartó-támasztó funkciójukat is, így a sérveket, inkontinenciát, vénatágulatokat és rengeteg más női bajt megelőzzünk, illetve, hogy a medenceterületre koncentrálva az alhasi szervek vérellátottsága, így vitalitása is fokozódjon, valamint ez a terület is egyre jobban tudatosodjon mindenkiben, és így lelki szinten is elkezdjenek kioldódni az ide kötődő esetleges blokkok, traumák.

A jóga csodálatos testi és lelki, illetve tudatosító (tudattágító) hatásai természetesen érvényesülnek a női jóga során is, de mivel női mivoltunk fókuszba kerül, mint nők is sokat fejlődünk, tudatosodunk testileg és lelkileg egyaránt.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai világban, ahol a feminizmussal elértük, hogy férfiakká válhassunk, most megtanuljunk nővé válni, Valódi Nővé. Foglalkozzunk a természetes ritmusunkkal, ne akarjuk megtagadni, ne utáljuk a női folyamatokat, hanem felismerjük a benne lakozó hatalmas erőt és lehetőségeket… adjunk teret a nőiségünknek, megértsük, aztán már értékeljük, élvezzük, szeressük is…! Ha máshol még úgy érzed, nem tudod megélni, legalább a jógaóra legyen az a kis szegmens az életedben, ahol figyelembe veszed, ahol megengeded magadnak, hogy érvényesüljön az állandó változás, ami Benned zajlik, és megérezd, megértsd, mikor minek van ideje, mikor milyen energiák mozognak Benned, és azokkal áramolj együtt, azokat lovagold meg, és ne ellenük menj, állandóan küzdve… Ne hajszoljd magad állandóan ugyanolyan teljesítménybe, hanem a jóga kapcsán tanulj meg élni a nőkre jellemző folyamatos változással, és mindig az adott időszakodnak megfelelően tevékenykedj, cselekedj. És ha az életed legalább egy területén, a jógában, ezt megengeded magadnak, az egyéb területeken is kiegyensúlyozottabbá válsz, mivel megszünteted az állandó elfojtást, így a feszültségek oldódnak, és testileg-lelkileg egészségesebbé válsz, jobban harmóniába kerülsz a női mivoltoddal…

További ismeretanyagot találsz a női és a nemi működésről pl. a ciklusjóga leírásánál, aztán videó formájában a Méhtisztító gyakorlat workshop-felvételben, az Új Korszak előadások 2. részében is… valamint sok jógaórát a videóoldalamon kezdő szinttől… személyes traumák, elakadások feloldásában pedig lélekkommunikációval történő blokkoldással tudok hatékonyan segíteni Neked. Figyelj Magadra, értsd meg magad, hallgass Magadra… a kulcs mindenre Benned van!

Nőiségedben is sok örömöt, csodás kiteljesedést kívánok Neked!♡

Bori

tovább az órarendhez feliratkozom a hírlevélre