Női jóga

A női jóga a hatha jóga tradicionális ászanáit alkalmazza, viszont figyelembe veszi a női ciklust. Az állandó hormonális változás nem csak hangulatunkra van hatással, hanem testünk, ízületeink, izmaink rugalmasságára, terhelhetőségére is. Ezért a női jógában a különböző időszakokra más és más gyakorlatsorok javasoltak: a menstruáció idejére kíméletesebb, az ovuláció napjaira pedig fokozottan erősítő, nyújtó gyakorlás.
Természetesen az óráimon részt vevők nagy eséllyel mind máshol járnak a ciklusukban, ezért a gyakorlást a Holdhoz igazítom, illetve csakrákon megyünk végig a hónap során, és folyamatosan mondom az órán, hogyan módosítsa, nehezítse vagy könnyítse az adott ászanát a ciklusa/ igénye szerint.
A változókorban járó, vagy menopauzába lépett hölgyeknek is remek megoldást jelent a női jóga, mivel karbantartja a hormonrendszert, csökkenti vagy megszünteti a gyötrő testi panaszokat- ezt segíti az is, hogy a gyakorlás, a foglalkozás alatt alkalmazott módszerek lelkileg, pszichésen is rávezetnek ennek az életszakasznak a céljaira, feladataira, és ez feloldja az új időszak miatti esetleges (de sajnos gyakori) szorongást.

A női jógának is része természetesen az ászanákon túl a többi “jógamódszer” is, a légző-, a koncentrációs, meditációs gyakorlatok, bandhák, mudrák, kriják, amelyekből igyekszem minél többfélét megismertetni a 90 perces órák keretében, illetve, ami ott nem fér bele, azt a workshopokon, táborokban gyakoroljuk.
Ezeken felül a legtöbb órába beépítem a gátizomtornát, hogy az intim izmokat is megerősítsük, hogy el tudják látni tartó-támasztó funkciójukat, így a sérveket, inkontinenciát, vénatágulatokat és rengeteg más női bajt megelőzzünk, illetve, hogy a medenceterületre koncentrálva az alhasi szervek is egyre jobban tudatosodjanak, és így lelki szinten is elkezdjenek kioldódni az idekötődő esetleges blokkok, traumák.

A jóga csodálatos testi és lelki, illetve tudatosító (tudattágító) hatásai természetesen érvényesülnek a női jóga során is, de mivel női mivoltunk fókuszba kerül, mint nők is sokat fejlődünk, tudatosodunk testileg és lelkileg egyaránt.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai világban, ahol a feminizmussal elértük, hogy férfiakká válhatunk, de nők nem igazán lehetünk, a természetes ritmusunkkal nem foglalkozunk, sőt sokszor el is akarjuk nyomni, mert felesleges kellemetlenségnek érezzük pl. a menstruációt, adjunk teret a nőiségünknek: legalább a jógaóra legyen az a kis szegmens az életünkben, ahol figyelembe vehetjük, ahol megengedjük magunknak, hogy érvényesüljön ez az állandó változás, ami bennünk zajlik. Ne kelljen állandóan az ugyanolyan teljesítményt hajszolnunk, hanem a jóga kapcsán éljük meg ezt a nőkre jellemző folyamatos változást, és mindig az adott időszakunknak megfelelően tevékenykedjünk, cselekedjünk. És ha az életünk legalább egy területén ezt megengedjük magunknak, az egyéb területeken is stabilabbakká válunk, mivel megszüntetjük az állandó elfojtást, így a feszültségek oldódnak, és testileg-lelkileg egészségesebbekké válunk, mivel egyre jobban harmóniába kerülünk a női mivoltunkkal.

További ismeretanyagot találsz videó formájában a videócsatornámon– és a videóoldalamon kezdő szinttől kezdve jógaórákat is.

tovább a videókhoz tovább az órarendhez

feliratkozom a hírlevélre