Hatha jóga

A hatha jóga bárki által gyakorolható tudásszinttől, kortól, nemtől és testalkattól függetlenül. A jóga alapvetően a tudatos jelenlét gyakorlását jelenti, melyhez különböző, évezredes, jól bevált technikákkal segít hozzá: mozgással, légzésgyakorlatokkal, koncentrációval, meditációval…

A hatha jóga az órákon főként jógapózok (ászanák) gyakorlásából áll, de az órák nagyon komplexek, a testgyakorlást kiegészíti ráhangolódás (tehát jelenbe érkezés), légzőgyakorlatok (pránajáma), koncentrációs/ kontemplatív gyakorlatok, intimtorna, bandhák, mudrák (energiamozgató kéztartások), mantrazengetés és relaxáció (tudatos pihenés, lazítás) is.

Az ászanákban több vagy kevesebb légzésen keresztül benne maradunk (testalkattól is függ, kinek milyen hosszú kitartás javasolt, pl. levegős/ vata alkatnak nem tanácsos a hosszú kitartás, a masszívabb, földes/ kapha típusnak kifejezetten jót tesz). Aki gyakorlottabb, a légzésre is tud már figyelni, aki még gyakorlottabb, az megérzi az ászanákban az energiaáramlás irányát is, ill. tudja irányítani. (Tehát a jógában nem attól haladó valaki, hogy milyen extra pózokat tud végrehajtani, hanem attól, hogy mennyire tud a jelenben maradni.)

Ez a lassú, nyugodt mozgás fizikailag nagyon kedvező, erőssé és rugalmassá teszi a testet, minden szinten javítja a testi működést, a csontoktól kezdve az izmokon és lágyabb szöveteken és a belső szerveken át a hormon- és idegrendszerig.
A pózokba mindenki egyéni kondíciójának megfelelően, önmaga határait tiszteletben tartva, azokat csupán finoman tágítva, fokozatosan engedi bele magát: ez az önmagunkra figyelés az, ami a jógát különlegesen hatékonnyá teszi, mivel így a hétköznapi problémákat kizárva, valóban csak önmagunkra figyelünk, idegrendszerünk, lelkünk megnyugszik, a nyugalomban pedig a test öngyógyító folyamatai beindulnak.

A hatha szó jelentése mint “ha” és “tha”, Nap és Hold, valamint mint “hatha”, erőfeszítés, mivel ebben a fajta gyakorlásban az erőfeszítés és nyugalom váltakozik: az aktivitást mindig egy kis nyugalom, csendes megfigyelés, tudatosítás váltja, így mélyülünk el a jelenlétben egyre jobban, és kapcsolódunk Önvalónkkal.
A hatha jóga gyakorlásával Nap (férfias minőség) és Hold (nőies minőség) oldalunkat, azaz nemi jellegünket, hormonrendszerünket is harmóniába hozzuk: női és férfi oldalunk, azaz aktív és passzív, ható és befogadó minőségeink egyensúlyba kerülnek általa.

A jógaórákon a hétköznapi gondok kizárását, a jelenbe megérkezést ráhangolódással, az OM mantra (opcionális) zengetésével és rövid légzésfigyeléssel, légzőgyakorlattal segítjük; az ászanázás során kioldjuk testünkből a feszültségeket, görcsöket, merevségeket, így oldjuk és erősítjük magunkat. Általában gátizomtorna (intimtorna) is van az órákon, ami férfiaknak és nőknek egyaránt nagyon hasznos, és könnyedén elsajátítható. Az órát 10-15 perces relaxáció zárja, amely tudatos pihenést jelent: megtanuljuk egészen mélyen ellazítani minden porcikánkat, és amennyiben ébren tudunk maradni, akár meditatív tudatállapotig is el tudunk jutni…

Alapvetően tehát a csendet, befele figyelést, jelenlétet, és ezáltal az Önvalónkkal való kapcsolódást segít megtapasztalni a jóga – én is ezt a nézetet igyekszem az óráimon képviselni: úgy gondolom, ma inkább a lassulásra van szükség, mert pörögni, viháncolni bárhol lehet, de a csend és nyugalom ma már talán a legnagyobb luxuscikk… A világban nagy zaj van, és ez belső zajt, ziláltságot okoz azoknak, akik nem tanulnak meg befele figyelni, elszakadni a külvilágtól és elcsendesedni: ha ezt begyakoroljuk, meg is tudjuk tartani, még a legerősebben villódzó és zajongó forgatagban is.
Óráimon Önmagunk tiszteletét is gyakoroljuk, testünk jelzéseit meghallani, figyelembe venni, mert nem minden napunk ugyanolyan, sőt mondhatjuk, hogy minden pillanatban mások vagyunk – nőknél ez különösen igaz a ciklus és egyebek miatt – de mindenkinél, férfiaknál is hónapról hónapra is változik, hisz állandóan tanulunk, fejlődünk, ami kihat lelki és fizikai kondíciónkra, energiaszintünkre, rugalmasságunkra is… A befele figyelés gyakorlása segíti azt is, hogy észleljük, épp mi zajlik bennünk, és egyre közelebb kerüljünk Önvalónkhoz, egyre magabiztosabban meghalljuk belső hangunkat, egyre tisztábban vegyük intuíciónkat, ennek segítésére az óráimon igyekszünk elengedni a nyugati életmódra oly jellemző önkizsákmányoló teljesítményközpontúságot (pl.: a “csak akkor hasznos, ha szenvedést okoz”-, a “csak akkor fejlődök, ha fáj”-hitrendszereket), és helyette behozzuk, fejlesztjük az időszakokkal (pl. évszakok, Holdciklus, életszakaszok, évkör, erőnapok…) és önmagunkkal (testünkkel és szellemünkkel) való tudatos együttáramlást: tehát az erőknek, irányvonalaknak nem ellenszegülünk, hanem megtanuljuk tudatosan meglovagolni, és saját javunkra fordítani őket.

Szeretettel várlak videóimmal, rövidebb, hosszabb gyakorlásaimmal, hogy megtapasztald Te is a jelenlét erejét, és megengedd Magadnak, hogy kibontakozzon testi-lelki Önmagad egészséges, örömteli és felszabadult verziója!
Namaste ♡
Bori

Néhány idézet Szvátmáráma Hatha-jóga pradípiká (A hatha jóga lámpása) c., 14. századi jógatankönyvéből, és további mesterektől:

„Minden más előtt az ászana, a hatha-jóga első részének számít. Ászanát végezve a gyakorló megvalósítja a test és az elme szilárdságát, eléri a betegségtől mentes állapotot, és a végtagok könnyűségét.”

Hatha-jóga (Terebess Ázsia Lexikon)

„Ha a lélegzet nyugtalan és izgatott, akkor a tudat is nyugtalan és izgatott. Ha a légzés uralt, akkor a jógi tudata szilárd és kiegyensúlyozott.”

„Aki a gyakorlatokban elmélyed, annak az eredmény bizonyosan megjön. Vajon hogyan tudna eredményt elérni az, aki nem végzi a gyakorlatokat? Mágikus erők nem szerezhetők meg a jógakönyvek olvasgatása által. Nem a jógázó viselete, s nem a jógáról való fecsegés, hanem egyedül a fáradhatatlan gyakorlás a siker eszköze. Efelől nem lehet kétség.”

„A jóga a tudatfolyamatok uralása.”
Patandzsali

„Sem a test, sem pedig, a hangulat nem lehet úrrá felettünk.  Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a test tartozik hozzánk, nem mi a testünkhöz.” Vivekánanada
 
„A test csupán a szellem külső burka. azt kell tennie, amit szelleme diktál.”
Vivekánanda

„Minél inkább életre kelted testedet, annál tudatosabbá válsz önvalódban.” Yesudian

„Nemtudás az, amikor öröknek látjuk a mulandót, tisztának a tisztátalant, örömtelinek a szenvedés telit, és az abszolút énnek az önösséget.”
Patandzsali

„A tiszta tudatban a boldogság iránt szeretet, a szenvedés iránt részvét, a jóval kapcsolatban öröm, és a rosszal kapcsolatban felülemelkedettség (szent közömbösség, upeksana) ébred.”
Patandzsali

„A tested drága kincs. Ez a járműved a felébredéshez. Bánj vele gondosan.”
Buddha

„Ha meg tudsz szüntetni minden nyugtalan tevékenységet, előbukkan lényegi természeted.”
Lao-ce

„A csendben a lélek megtalálja az utat a tisztább fénybe, és mindaz, ami megfoghatatlan és megtévesztő, kristálytisztasággal feltárul.”
Mahátma Gandhi

♡♡♡