Jelentés kovászfrontról

Kicsit gyorsabb és egyszerűbb lett…


A kovászos kenyerem mindenkinek nagy kedvence lett, a férjem egyenesen rajong érte. Ahogy korábban írtam, azért tértünk át a kovászosra, mert nagyon jó az emésztésünknek – és ez azóta is így van. Viszont volt egy kis küzdelmem, mert anno a youtube-os Szabi pék videója alapján készítettem, és baromi sokat kellett vele foglalkozni + a napi etetgetés még ment, de olykor bepenészedett vagy meghalt a kovászom… Épp kezdtem volna feladni, amikor “véletlenül” sikerült két tapasztalt kovászolóval is konzultálnom, és kettőjük tanácsaiból kialakítottam az én rutinomat: így 2020 szeptember óta már az alábbiak szerint készítem a mindennapit, és nagy öröm, hogy azóta is él és virul a kovászom (becses nevén Kovászka Ottokár 😀 ), a kapcsolatunk kisimult, örömteli, mert nem olyan követelőző azóta, és cserébe sokkal több sikerélményt tartogat…:D

No, úgy írom le, hogy az egyelőre nem kovászolók is értsék. Akinek van már kovásza, görgessen lejjebb a recepthez… és persze rengeteg módon lehet még… nekem így vált be… 🙂

a Pataki-tálban ilyen lapos lesz,
mostanában inkább kenyérformába teszem, és úgy magasabb

Az első kovász készítése: én fehér és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel csináltam és csinálom a procedúrát (lehetőleg bio változatot használok; de ehet búzából, rozsból, stb. is): egy csírátlanított befőttes üvegben (a csatos praktikus) 4 evőkanál egyik és a másik lisztből is, 8 evőkanál vízzel kemény galuskatészta keménységűre keverem (ha túl vizes, túlerjed, tehát akkor szórj inkább bele még egy kis lisztet), és 6-8 napot a pulton tartom, kissé nyitva, hogy meginduljon az erjedés, buborékképződés benne. Ha látod a buborékokat, akkor jöhet egy etetés (megint 4+4 ek liszttel és 8 ek. vízzel elkeverni), és mehet a hűtőbe, most már lezárva.

A hűtőben etetés nélkül megvan akár 5-6 napot is, ha ennél hosszabban nem használod fel, célszerű megetetni, hogy ne ecetesedjen el, legyen mit ennie, átalakítania a kovásznak.

Amikor sütni szeretnénk: előző nap délután vegyük ki a hűtőből a kovászkánkat, etessük meg 4+4 evőkanál liszttel és 8 ek. vízzel, és hagyjuk, hogy aktivizálódjon szobahőmérsékleten… szépen felbuborékosodik pár óra alatt, és elkezdhetjük csinálni vele a kenyerünket:

A kenyerem receptje (onnan könnyű megjegyezni, hogy 300-600-900 g a hozzávalók mennyisége):
– 600 g vízbe belekeverem a 900 g tönkölylisztet (500 g fehér, 400 g teljes kiőrlésűt szoktam vagy 450 félbarna- 450 g teljeskiőlésűt, de volt már, hogy csak teljeskiőrlésűt tettem bele, úgysem lett “szalonnás”, feljött úgyis), összekeverem lapáttal, 20-30 percet hagyom letakarva pihenni
– ezután mehet bele a kovász, ha van akkor, 300 g-ot, ha nincs, akkor a meglévő 3/4-edét kb., ha van ideje, így is jól átdolgozza a tésztánkat…: ) lapáttal a széleit mindig behajtogatva keverem össze, csak pár mozdulattal, hogy ne készítsem ki a kovászt, ne nyomjam ki belőle a buborékokat nagyon… ezután fél órát pihentetem
– mehet bele a só (fontos, hogy a kovász kapjon egy kis előnyt, hogy be tudjon indulni, mert a só gátolná), én 3 teáskanálnyit szoktam, és átgyúrom, mostmár kézzel
– ezután egész éjszakán át/ avagy 6-8 órát letakarva hagyom kelni a konyhapulton. (Ha a környezet melegebb, pl. nyáron, akkor elég a rövidebb idő, télen, nálunk 20-21 fok van, olyankor hosszabban kel; vagy a kovász mennyiségével is lehet variálni: melegebb időben kevesebb kell belőle… Ha hosszabban hagyjuk/ több a kovász, akkor savanykásabb lesz a kenyér. Mi nem savanyúan szeretjük, ahhoz ülnek ezek az adatok…)
– Reggel/ a kelési idő lejártával sütőpapírral bélelt agyagedénybe vagy teflon kenyérformába öntöm, 200 fokon sütöm 1 óra 50 percet, alsó-felső sütéssel, és alá vizet teszek egy tűzálló tálban. A kenyeret végig lefedve is lehet sütni (Pataki-tál), így is nagyon szép színe lesz, de olyankor 220 fokra teszem… Vagy ha vékonyabb héjjal szeretjük, lehet olyat is, hogy 3 vagy 4 részre osztva másfél órát sütjük 190 fokon- ilyenkor tepsibe teszem.
– Amikor kész, kiveszem, és kicsit megspriccelem vízzel, tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.
– Tiszta papírzacskóban vagy konyharuhába tekerve tárolom… nálunk eddig max. egy hét volt, amíg maradt belőle, ezalatt nem penészedett meg.

Jó étvágyat hozzá!
Namaste <3
Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .