Néhány film a pihenős napokra

Talán még vannak köztetek néhányan, akiknek vannak szabadnapjaik, mielőtt beindul az új év. Én a sütések közepette néztem újra pár hagyományos kedvencet, ezeket megosztom Veletek, hátha lesz vmelyikhez kedvetek… és írjatok Ti is, mit szoktatok a karácsonyi szünetben/ hosszú téli estéken nézni (Reszkessetek betörőket nem ér írni:D). (Ha rákattintotok a filmcímekre, meg tudjátok nézni a linken őket.)

Képtalálat a következőre: „idétlen időkig”Karácsonyi nekem az Idétlen időkig– amit azért is szeretek, mert tartalmazza a fejlődés törvényének tanítását: csak akkor tudsz továbblépni, ha ha kilépsz a saját önkényedből, kényelmedből, és kibontod, ami Benned van, ami aztán nem csak a saját örömödet, hanem embertársaid örömét is szolgálja majd. Mindezt igen szórakoztatóan tálalva.
És persze Bill Murray miatt is szeretem. Eszméletlen feje van ennek a pasinak, számomra önmagában vicces- és nem csak ezekkel a mormotafogakkal.:DD

Amadeus - Milos Forman filmje. JelenetképAztán egy teljesen más műfajból, de ilyenkor télen általában megnézem az Amadeus c. filmet is. Ami, azt hiszem, túlzás nélkül mondható, hogy remekmű. Aki még nem látta, mindenképp nézze meg a Salieri, Mozart kor- és vetélytársa által elbeszélt történetet, ami annak idején 1984-ben 8 Oscart nyert! Feltárja Mozart személyiségének és tehetségének árny- és fényoldalait, apjával való, elég nyomasztó viszonyát, és persze Salieriról is meg tudunk egyet s mást, hogy hogyan járulhatott hozzá Mozart sorsának alakulásához- s mindezt gyónásként mondja el… Nem egy könnyű limonádé, az biztos. Nem is árulok el többet róla, csak annyit, hogy ezután az ember nem tud ugyanúgy Mozartot hallgatni. Egy klasszis. Nálam 10/10 pontos.

büszkeség és balítélet (büszkeség és balítélet, )Könnyedebb ÉS romantikus vizekre evezve pedig a Büszkeség és balítéletet ajánlom még figyelmetekbe.:)) (Idén nem csak egyedül, a készülődés közben, de Anyuval is megnéztem karácsony után mind a 6 részt, ami azt jelenti, hogy a 6 ÓRÁT!:DD) Igen, ez a szép hosszú, BBC-változat, ami számomra Az Igazi. És nem csak Colin Firth miatt.:D Nagyon szép, korhű (ami az újabb változatról nem mondható el maradéktalanul), jól követi a regényt, gyönyörű a fordítás, a színészek, és a szinkronok is szuperek (Szakácsi olvadás, természetesen, de Mikó is csúcs!! A hisztérika Mrs. Bennet hangja néha alig-alig elviselhető- de hát jól érzékelteti a karakter jellemét:)))! De amúgy meg szeretem Jane Austen regényeit (ezt is melegen ajánlom elolvasásra is), és szerintem ez az egyik legkiemelkedőbb műve.  A filmben is jól le van képezve a jellemfejlődés, a komplex problémakörök (nőkérdés (örökösödés, oktatás, az ezek (hiánya) miatti kiszolgáltatottság…), a társadalmi különbségek és az illem korlátozásainak értelme és értelmetlensége, érdek- vagy szerelemházasság…), a kreatív történetvezetés… És borzasztóan jól szoktam mulatni a kacskaringósan-udvariasan megfogalmazott, de sokszor igen kemény tartalmú párbeszédeken.
No, akkor szórakozzatok jól! És adjatok tippeket Ti is, ha van jó film a tarsolyotokban! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .