Telefonozz okosan!

Nekem félig-meddig okos csak a mobilom, 7 éves a drága, jó karcos már, sok földet kapott a kertészetben, de még mindig bírja 3-4 napig egy töltéssel. Nagyon szeretem, mert képességei ellenére tök butára állítottam be, hogy ne zargasson mindenfélékkel.
Most kaptam egy okosat a bátyámtól, mert hiányolnak a családi Whatsapp-csoportban, ami tök jólesik és tényleg hívogató, de még nem szántam rá magam, hogy elmerüljek a beállításokban, hogy rájöjjek, hogyan nem erőszakoskodnak majd velem a frissítések, az adathalászok, a pittyegések meg még ki tudja mik…

Képtalálat a következőre: „smartphone cartoon”Tudom, hogy sok előnye van, de annyi embert látok magam körül, aki sokkal többet csüng az okostelefonján, amióta az van neki, hogy ez visszatart- nagyra értékelem a szabadságomat, hogy nem szeretném, ha meghatározóvá válna az életemben egy kütyü… Amíg fordítottam, túl keveset voltam valódi szabadságon- mert ahol wifi, onnan én tudok dolgozni, nem kell szabi, megyek, amerre kedvem tartja, majd fordítok éjjel vagy a sziesztaidőben meg hajnalban… szóval az eléggé amortizáló időszak volt, amikor a laptopom úgy hozzám volt nőve, mint a csigához a háza. (Ez az otthonról dolgozás is egy jó kis téma, majd írok erről is, mert más benne élve, mint sokan kívülről hiszik…)
Persze ez a net-/ Facebook-/ telefonhasználat is “csak” tudatosság kérdése, önfegyelemé… és igen, mindennek van romboló meg hasznos oldala is, rajtunk múlik, melyik részével élünk. Tökjó értesülni rengeteg mindenről a FB-on pl., meg látni a volt osztálytársak élete hogyan alakul… Én emiatt mentem fel anno, mert sokan nem voltak hajlandóak e-mailben/ telefonon kommunikálni, értesíteni, csak a FB-on. Most már emiatt nem lennék fenn, mert nyilván egy olyan barátság igazából nem barátság, aki egy e-mailt nem tud dobni, ha meg akar hívni vhova, most már viszont a jóga szervezése miatt fent kell lennem. A tavalyi (?) FB-átállítás óta ráadásul nem is mutatja a barátaimat, meg a kedvelt oldalakból is csak párat, ami elég pofátlan dolog volt, és szerintem szintén jól mutatja, mennyire szűkítik az embereket: nehogymár mindenfelől tájékozódj, meg legyen sok élő kapcsolatod… szóval sok az érdektelen infó – de ettől függetlenül van, hogy ott ragadok sajnos, sokszor már beállítom az ébresztőt a telefonomon, hogy jelezzen 5-10 perc múlva, hogy jelentkezzem ki.
Képtalálat a következőre: „smartphone grow forest”
Visszatérve az okostelefonra: azért hamarosan nekiveselkedem, hogy jóól beállítsam, és én legyek az okosabb! és az is maradjak, ne szippanthasson be! ? Plusz pont olvastam egy hasznos applikációról, ami segít koncentráltnak maradni telefon mellett is: beállítod, meddig nem akarod, h zavarjon, és közben növekszik a fád, ha megszakítod, akkor kornyadozni kezd… ha ügyes/ koncentrált voltál, egész erdeid lesznek… ráadásul gyűjthetsz érméket is, amiket valódi fa ültetésére fordíthatsz majd… ?? Az ez irányú kutatásról és az applikációról bővebben itt tudtok olvasni:

https://pszichoforyou.hu/idopazarlastol-hatekony-munkanapig/

Majd mesélek, hogy haladok ezzel…:) Ti is írjátok meg, ha van bevált praktikátok! Hajrá mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .