Második első… 108 tojás

Újévi fogadalmam volt, hogy rendszeresen írni fogom a blogot… hát, egy kis időbe telt a ráhangolódás, de ma végre itt vagyok, és írok! : ) Sokszor eszembe jutott, amikor valamivel foglalatoskodtam, hogy na, például ezt is kiírhatnám a blogra, de aztán ahogy halogattam, egyre nagyobbra nőtt a feladat a lelki szemeim előtt (aki halogatós típus, érti mire gondolok : )) – de ma megembereltem magam, és eldöntöttem, hogy nem  tupírozom tovább magamban, egyszerűen csak leírom, ami történt, és esetleg érdekes lehet másnak is: természet iránt érdeklődő, egészségesebb és tudatosabb életre törekvő (volt) városlakó embereknek… tehát amolyan ismeretterjesztő jelleggel a falusi életről, gazdálkodásról. Természetesen a jóga is helyet kap, és egyebek, pl. ajurvéda, varrás, virágok, sütés… meg, ami éppen jön.
Na, de nem ragozom tovább, gyertek, és ha érdekes Nektek, olvassátok, mik történnek itt, falun, a Pipitérben: hogyan tanulgatom a tyúkok nyelvét és hogyan igyekszem fejlődni mind a kertészkedésben, mind az állattartásban, mind a jóga segítségével…! ¤

Március elsején beindítottam a keltetőgépet: 108 tojás gubbaszt benne, 21 nap és kikel – remélhetőleg (és nagyon optimista (vagy inkább idealista) számítással) – 108 csibe. Baranyai Tájfajtát szeretnék tartani, Balatonendrédről tudtam beszerezni a tojásokat. Ez a fajta állítólag jobban bírja a háztáji/ szabadtartást. A jelenlegi állományom hangárban nevelkedett, így nem mindegyik bírta jól a természetes tartást, takarmányt… amikor megvettem őket, még nem hallottam a Baranyairól- viszont a jó oldala, hogy sok betegséget megismertem így, és többet ki is tudtam kúrálni természetes módszerekkel.
A FB-csoportban mindenki azt írja, hogy egész más Baranyait tartani, mint egyszerűen tyúkot, mert olyan nagy a sikerélmény! Szóval nagy reményekkel tekintek a nevelés elébe!
Korábban kotlóssal keltettem (közepes sikerrel), de ennyi kotlóst nincs helyem leültetni (egyelőre), mert mindegyiket külön kell tenni, mert összeverekszenek a kismamák a kotlósláz hevében. : D Erről majd írok hamarosan, hogy hogy is megy ez, csodálatos a kotlós viselkedése, én teljesen odavoltam, ahogy figyelemmel követtem!
Most a gépben levő tojásoknál a hőmérsékletre és páratartalomra kell figyelni, és napi 2x forgatni őket, hogy le ne tapadjon a szik (a léghólyag), és hogy mindig friss tápanyaghoz jusson az embrió.
A napokban most át kell világítanom a tojásokat, és amelyikben nincs fejlődő embrió, azt kiválogatni, hogy nehogy megzápuljon a gépben. Ez lesz következő lépés! : )
Majd írok erről is- addig pedig ideteszek pár képet a most sorakozó tojásokról, illetve az ősszel, kotlóssal keltetett csibékről- abból a fészekaljából 4 nőtt fel, 3 kakas lett, 1 tojó. Az ifjú kakasok már pár hete buzgón udvarolnak a tyúkoknak, a tojó még nem tojik (táp nélkül lassabban lesznek ivarérettek).

 

Ui.: bocs, ha nem túl jók a képek, nincs okostelóm… nem is hiszem, hogy egyhamar lesz… de igyekszem majd nem elfelejteni a fényképezőgépet vinni magammal, hogy élesebbek legyenek a képek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .